– Det blir veldig spennende. Jeg har fortsatt ikke holdt boka i hånda ennå, men det er en følelse av å komme i mål når man har jobba med den så lenge.

Kine Jeanette Solberg fra Kirkenær er én av seks debutanter hos Cappelen Damm denne høsten, og i dag er boka å finne i bokhyllene. 

I «Fortell om deg selv med hell» møter vi Inga. Hun mister storebroren sin som hun har et nært, men komplisert forhold til. Sorgprosessen setter i gang en slags surrete jakt på noe hun ikke helt vet hva er, forteller Solberg.

Men da Inga leser saken "Du har skrelt ananasen feil hele livet" raser hele verden sammen.

– sørgmodig og uvøren

– Jeg tror det er en liten yrkesskade jeg har pådratt meg - i alvorlige situasjoner ser jeg det komiske. Men jeg har ikke prøvd å skrive noen humorbok. Den har et alvorlig og trist tema, og så litt humor.

35-åringen fra Grue har lang erfaring med å skrive manus for en rekke tv-serier innen humor og underholdning, og er nå i gang med et nytt tv-konsept sammen med Else Kåss Furuseth.

Forlaget beskriver boka som "sørgmodig og uvøren", og redaktør Kari Joynt skriver følgende: "Debutant Solberg skriver overrumplende og morsomt om Inga. Først må jeg le, for forfatteren har et usedvanlig komisk talent. Så tar jeg meg i det, for Ingas historie er egentlig vond.

FRA LEVENDE BILDER TIL TEKST

Overgangen fra tv til bokformatet har vært stor, forteller Solberg.

– På tv har man veldig dårlig tid, man vil ikke miste seerens oppmerksomhet. Derfor må alt være veldig tydelig. Med en bok blir det helt annerledes. Der har man gått og kjøpt den boka fordi man vil lese den. Da er leseren automatisk mye mer dedikert, og det har vært en veldig fin frihet.

I utgangspunktet hadde Solberg, som er utdannet illustratør, tenkt at det skulle bli en illustrert bok. 

– Jeg fikk ideen om Inga, og begynte å tegne et par historier som jeg hadde skrevet ned. Men jeg fikk det ikke helt til heldigvis.

Hun tok teksten og sendte den inn til Signaler, en samling av tekster som gis ut av Cappelen Damm hvert år. Resultatet ble til slutt «Fortell om deg selv med hell».

Inspirasjon fra kirkenær

Torsdag kveld lanseres den på Debutantkvelden hos Cappelen Damm i Oslo, og senere i høst står gruesokningen på plakaten til Litteraturfestivalen i Grue.

For hun har nemlig hentet litt inspirasjon fra oppveksten sin i Grue. Blant annet fra kornsiloen på Kirkenær.

– Så det føles veldig riktig å komme "hæmmat", og jeg gleder meg til å møte "kjinsfælk". Litt skummelt blir det nok, men mest fint.