• SPENTE: Venninnene fra Grue er spente, og gleder seg. Foto: Privat

En venninnegjeng fra Grue har trent sammen jevnt og trutt i snart 10 år - de løper, står på ski og sykler. Men de lovet hverandre én ting; Er det én som begynner å snakke om å løpe maraton, så må den stoppes.

Slik gikk det ikke.

Nå på torsdag reiser Turid Bjerkestrand og Kari Håkonsen avgårde til New York, nettopp for å delta i verdens største maratonløp.

– Jeg grugleder meg, og har en del sommerfugler i magen. Men samtidig så tror jeg det blir helt sjukt morsomt. Det å løpe maraton i New York er visstnok helt vilt, sier Håkonsen.

Over 52.000 løpere

For er det ett maratonløp man skal gjennomføre i livet, så er det New York Marathon som gjelder, sies det.

Her løper over 52.000 fra hele verden og over to millioner står på sidelinja og heier på deg.

– Når jeg har løpt langturer på 28 kilometer, så har jeg jo lurt på hvordan jeg skal klare de siste 14. Men i New York Marathon så gir man den siste mila til publikum - den er det de som tar seg av. Så det satser jeg på, sier Håkonsen, som debuterer i distansen.

Bjerkestrand har to maratonløp bak seg - fra Birken fjellmaraton i år og i 2016.

Nå har de to venninnene trent i ett år mot ett mål og en ny utfordring. Derfor gleder Bjerkestrand seg stort.

– Jeg gleder meg bare til å sette i gang! Det er helt fantastisk å trene mot et mål over så lang tid. Alle turene man har hatt i skog og mark, alt det sosiale og det å nå et mål sammen - alt dette er en viktig del av den gode følelsen av å nå målet sitt. Da kommer nok tårene, sier Bjerkestrand.

konkurrerer kun mot seg selv

Det er en fryktfull distanse på 42 kilometer. Kenyanske Eliud Kipchoge har verdensrekorden på utrolige 2 timer, 1 minutt og 40 sekunder. Det betyr at du må løpe i en gjennomsnittfart på 21 km/t.

For andre vanlige dødelige er gjennomsnittstida på et maraton fra 3,30 og opp mot 4 timer.

Dette fokuserer ikke Grue-damene på. Når de står på startstreken og startskuddet går på søndag har de ikke noe mål om tid.

– Målet er å ha det fantastisk bra. Vi nordmenn er så opptatt av tid, jeg mener det viktigste er å gjennomføre. Vi konkurrerer kun mot oss selv, og det er utrolig deilig, sier Bjerkestrand.

– Jeg skal ikke kaste opp, jeg skal ikke bryte og jeg skal ikke få noen skader. Vi skal nyte og oppleve, høre og se. Dette blir en veldig spesiell opplevelse - en opplevelse jeg kommer til å ha med meg for resten av livet.