På treningssenteret Victus på Flisa foregår det mer enn bare samvittighetsfull løping på tredemølle etter nyttår. De har nylig starta opp et nybegynnerkrus i kampsport, og det forberedes til diverse konkurranser i inn- og utland i kampsport for medlemmer som bedriver sporten. I tillegg kommer altså en av legendene innafor MMA til Flisa, 21. januar.  

- Chris Brennan var treneren min da jeg bodde i Oslo, forteller Nick R. Kleppe. 

En blanda kampsport

Chris Brennan er fra Texas. Han er en MMA-veteran og innlemma i "MMA Hall of Fame", samt at han har tre verdensmestertitler i brasiliansk Jiu Jitsu, er tidligere utøver i UFC (Ultimate Fighting Championship) og har holdt belter i andre store organisasjoner.

- MMA står for Mixed Martial Arts, og er nettopp det. En blanda kampsport. For å drive med MMA må man mestre flere stilarter. Grunnkampsportene er bryting (for å ta motstanderen i bakken), kickboxing/thaiboxing (thaiboxing er en form for kickboxing med albuer, knær, litt stående bryting og er nasjonalsporten til Thailand) og brasiliansk Jiu Jitsu, som går mer på å kontrollere motstanderen på bakken og skiller seg mer fra vanlig bryting, informerer Kleppe.

Mer og mer populært

MMA har i de seinere år fått mer internasjonal oppmerksomhet som en kampsport, og det blir vanligere å tilby denne type trening. Også i Norge ser vi økt oppmerksomhet rundt sporten, og Emil Weber Meek, Jack Hermanson og Håkon Foss er norske navn som hevder seg internsjonalt. Sistnevnte har fått mellomnavnet "Døden". 

- Grunnen til at det har blitt såpass populært er fordi det er en underholdende sport som kanskje vekker urmennesket litt i oss. Mens andre idretter opprinnelig simulerte kamp, er MMA så nærme man kommer de ekte sakene i trygge rammer. De orginale olympiske lekene oppsto jo nettopp fordi man skulle se hvem som var best i for eksempel spydkast, bryting og så videre, for å sende sine beste krigere.

Taktikk og teknikk

MMA føyer seg tradisjonsrikt inn blant kampsporter, og er det nærmeste du kommer en ekte fight. Men her foregår det i trygge rammer. Kleppe forteller at MMA har en god treningseffekt på hele kroppen. 

- De stilartene som vi underviser i på Victus har treningseffekt på hele kroppen. Man får trent både styrke, utholdenhet, og ikke minst hodet. Det er masse å lære, og mange bruker jo hele sin idrettskarriere bare på å mestre en av enkeltsportene. Etter man har trent ei stund, opparbeidet seg et visst teknisk reportoar, og man skal møte en motstander på samme ferdighetsnivå og vekt, blir det hodet og det taktiske som er viktig. Man skal forsøke å utmanøvrere motstanderen sin og outsmarte han med bedre taktikk. Man tar kampen dit du nettopp er best.

Dessverre fullt 

Og nå kommer altså Brennan til Flisa for å lære bort sine triks. Arrangementet ble kjapt så populært at det har vært fullt ei stund.

- Jeg har til og med folk fra Danmark som har kontaktet meg og kommer til Flisa for å trene med Chris!, ler Kleppe.