Folk i Solør fortsetter å åpne lommebøkene sine før jul. I fjor samlet Frelsesarmeen i Solør inn omtrent det samme beløpet som året før, 90.000 kroner. Gunn Johansen i Frelsesarmeen er stolt og glad for at solungene er så flinke til å gi.

- Folk er kjempesnille. Det å få folk til å sitte grytevakt går også kjempefint. Vaktene er på to og to timer, og det er mange av grytevaktene som er på plass gang på gang nå i førjulstiden, sier Johansen.

Tar også i mot gaver

I tillegg til å kunne gi penger gjennom julegryta åpnes det også i år for å levere inn gaver til Frelsesarmeen. De som vil levere gaver kan gjøre dette ved julegryta på Flisa Stormarked og Gruetorget. Frelsesarmeen sørger for at gavene får nye eiere før jul.

- Det er liksom ikke de dyre gavene som er viktig her. Gleden for mottakerne ligger ikke der. Det handler om at folk er snille og gir noe, og det betyr mye for mange. I fjor fikk vi inn leker, klær, lommebøker også videre. For eksempel ga noen helt nye vinterstøvletter for herre. De kom veldig godt med hos mottakeren, sier Johansen.

Julegryta har eksistert i Norge siden 1901, og ble satt ut på Flisa Stormarked i 2006. På Gruetorget har det vært julegryte siden 2013.

Vipps fungerer like bra

Tidligere satt myntene løst da folk gikk forbi julegryta før jul. Stadig færre av oss har kontanter, men Frelsesarmeen opplever ingen nedgang i givergleden av den grunn. Stadig flere bruker Vipps for å gi.

- Beløpet som folk gir tror jeg er ganske likt, uavhengig om det er fysiske penger eller via Vipps. Da Håkon Bjerke (76) selger Krigsropet er det stadig flere som også bruker Vipps, og mange av dem gir en gave til Frelsesarmeen samtidig, sier Johansen.

Hun er som de fleste andre imponert over innsatsen til Håkon gjennom hele året.

- Tror du folk hadde blitt overrasket om de fikk innsyn i hvor mange som spurte Frelsesarmeen om hjelp før jul?

- Det kan nok tenkes. Mye er ikke synlig, og alle kan komme i en situasjon hvor de trenger hjelp. Det kan ramme hver enkelt av oss før vi aner det, sier Johansen.

Johansen tror fortsatt det er mange som synes det er leit å ta kontakt og spørre om hjelp. 

- Folk må bare ta kontakt med oss om situasjonen er fortvilende. Vi vil så gjerne hjelpe, og folk skal ikke være redde for å ta kontakt, sier Johansen.

Den første tiden blir julegryta på Flisa og Kirkenær bemannet i helgene, men når vi nærmer oss jul blir den også stående ute på virkedagene.