• HJEMMELAGET: Mange av basarvarene er laget selv av den driftige dugnadsgjengen på Velta.
  • I FULL DRIFT: Karin Peistorpet kan konstatere at badstua på Velta fortsatt er svært populær.

Lokalet Sandberg på Velta koster over 100.000 kroner i året å holde i drift. Fra gammelt av var festene skjærtorsdag og 2. juledag viktige inntekter for velforeningen, men etter at de fikk krav om 18-årsgrense fra politiet har stadig færre møtte opp på festene. I år har Velta Vel satt strek over arrangementene i denne omgang.

- Vi tjener ikke penger på festene. På den siste festen vi hadde kom det nesten ikke folk, og da vi ikke tjener penger på å ha fest kan vi ikke drive med det. Vi trenger innteker for å drive lokalet vårt, og da kan vi ikke risikere å gå med tap, sier Siri Bergerengen.

Tre viktige timer

Dermed blir julebasarene viktigere enn noen gang, og årets utgave av julebasaren er lagt til søndag 3. desember. Opplegget starter klokka 13.00, og holder på helt til trekningen starter tre timer senere.

- Det bruker å være fryktelig mye folk her på disse basarene, og folk er flinke til å kjøpe lodd. Selv om det skulle krasje med andre basarer og arrangementer i distriktet møter folk opp. De tar seg kanskje en kjøretur mellom flere slike arrangementer, spør Bergerengen.

Middagsserveringen er også populær, og i fjor ble det solgt rundt 150 middager på lokalet. Men det var ikke gitt at det skulle bli slik.

- Nei, kjære vene. Strømmen gikk rett før vi skulle dra i gang, og en vet jo aldri om strømmen er borte i fem minutter eller flere dager når den går her. Jeg tok en telefon til Eidsiva, og jeg tror nok de prioriterte oss den gangen. For de rykket ut og ryddet vekk et tre som hadde falt over linja, og vi fikk igjen strømmen ganske kjapt, sier Karin Peistorpet.

Tar turen hjem

Det er gjerne mange utflyttede finnskoginger som tar turen «hjemom» når velforeningen arrangerer sin årlige basar. Og det setter den ivrige dugnadsgjengen stor pris på.

- Vi møtes her på lokalet mandager og lager de tingene som vi lodder ut på basaren vår. Så det er mye hjemme- laget og fint som folk kan vinne. En del premier har vi også fått sponset, sier Peistorpet.

Dagen etter basaren, altså mandag 4. desember, blir det julegrantenning utenfor honningfabrikken. Klokka 18.00 tennes julegrana, og det blir servert gratis pepperkaker og gløgg, og nissen stikker innom.

- Ellers er jo badstua her fortsatt veldig populær da. Både unge og gamle møtes for å ta badstu, og vi har fått midler fra grenderådet til å pusse opp noe. Damer har badstu på fredager og herrer på lørdager. Badstua er åpent hele året, unntatt i juli da den er feriestengt, forteller Peistorpet.