Tradisjoner og julebakst står sterkt i familiebedriften på Kirkenær.
Serinakaker, goro, smultringer, sandkopper, riflekjeks, kransekakestenger, makroner, berlinerkranser, pikekyss, pepperkaker, marsipankaker og kransekaker – konditorene har bakt og bakt og laget deig i lange baner.
Evensens Bakeri og Conditori på Kirkenær har røtter helt tilbake til 1895.
19 år gammel kom Even Evensen som «innflættar» fra Gjøvik og etablerte seg som baker på Tjura, som var kommunesenteret på den tida. Etter et snaut tiår etablerte han seg midt i sentrum av Kirkenær.
Og i en årrekke har det vært julebakst hos Evensens.
– Tradisjoner er vårt varemerke og det holder vi på. Mange og lange tradisjoner skal ivaretas, og i år er det 124.gang at vi baker julebakst på Kirkenær. Det bugner for et godt jubileum neste år, forteller daglig leder og eier Bjarne Evensen, som er 4.generasjon representert.
TRAVEL FØRJULSTID
Familiebedriften er nå i havn med årets julebakst. Det er ikke bare syv slag, men 11-13 forskjellige julekaker.
Nye tradisjoner kommer, mens andre tradisjoner går. Men julebakst er en tradisjon veldig mange ønsker å ta vare på – selvbakt eller kjøpt, ifølge Evensen selv.
– Mange synes det er en fin tradisjon å bake hjemme, særlig småbarnsfamilier. Men jeg har et godt inntrykk av at mange ønsker å få jobben ferdig gjort, og da står gamle tradisjoner og kvalitet høyt.
Evensen innrømmer at tida vi er inne i nå er en smule hektisk. Men det er en viktig tid for bedriften.
– Juletrøkket er i gang for fullt – det starter fra og med 1.advent og varer helt fram til julaften selvfølgelig. Men vi har forberedt og planlagt godt helt siden november. Desember er helt klart en viktig tid for oss – det handler om å ha alle varer tilgjengelig og ha gode varer. Nå handler det om å få det ut og lokke folk til å smake. Her er det veldig mye godt – det kan jeg forsikre om, avslutter Evensen.