• HEDERSPLASS: Erik henger opp diplomet på hedersplassen i klasserommet.
  • FLINKE: Jon Arne Aaslie fra Solør Renovasjon overrakte premien i dag. Her med kontaktlærer Lilian Søbakk.

Blant all papp- og papirsøppel på gjenvinninga lå det en liten kubbe med brettede skolemelk-kartonger. På kartongen sto det 6.klasse ved Jara skole og et telefonnummer med svart sprittusj.

For over hele Norge har skoleklasser, privatpersoner, organisasjoner, barnehager og idrettslag skylt, bretta og stappa kartonger til den store gullmedaljen.

Årlig deles det ut 1,6 millioner kroner i premier, og elevene ved 6.trinn på Jara skole er én av de heldige vinnerne i det nasjonale Returkartong-lotteriet.

De har nå fått utdelt 10.000 kroner av Solør Renovasjon. Simen, Mathias, Erik, Herman, Emma, Adrian, Ida og Martine smiler stort.

– Dette er veldig kult og gætt, sier Erik, og de andre er enige.

– Vi ble veldig overraska, så dette er rein lykke! Vi har nok bretta gærbra og vi har gjort noe bra for miljøet.

Nå skal elevene spare pengene godt til de skal på leirskoletur, som går til Knattholmen helt ytterst i Tønsbergsfjorden.

– Flinke TIL Å kildesorterE

Det var blant kartongene samlet inn av Solør Renovasjon at den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene i de tre Solør-kommunene, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

Jara skole har skylt, bretta og stappa i mange år, og innsatsen stopper ikke på grunn av premieutdelingen.

– Elevene har stått på og vært kjempeflinke. Det må de fortsette med, oppfordrer sier driftsingeniør, Jon Arne Aaslie.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen.

Viktig Å gjenvinnE

Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger, ifølge Grønt Punkt Norge. 

Aaslie i Solør Renovasjon understreker viktigheten av å kildesortere.

– Miljø er viktig, og ved å være en bevisst kildesorterer bidrar du til et bedre miljø og til at søppel kan brukes på nytt. Kartongene for eksempel blir jo brukt til å lage nytt papir som kanskje kan bli til en bok.

Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet: Skyll, brett og stapp. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler millionpotten.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.