• TIDLIG KRØKES: Signe har vært med på elgjakt i mange år allerede. Her sammen med mor Pia Knøsen Lund.

Signe gleder seg til årets jakt, men enda mer til neste år. 

- Neste år fyller jeg 18 år og da har jeg lov til å sitte alene på post, og det gleder jeg meg stort til! Det er litt dumt at jeg ikke får gjort det allerede i år, men det er spennende å være på jakt uansett. Jeg har vært med på forskjellig typer jakt, men det er elgjakt som er det største for meg.  Vi jakter i Knøsberget på Braskereidfoss og har 20 dyr på kvota. Hittil har vi alltid fylt kvota, så får vi se hvordan det går i år. Vi har alltid hatt mye elg i terrenget, sier Lund. 

Flere og flere damer på jakt

Jaktlaget til Lund består av 11 elgjegere.

- De fleste jaktlag har høy gjennomsnittsalder og få damer. De siste årene har det blitt med flere damer på jakt, og det synes jeg er bra. Jeg har vært med mamma og pappa på jakt siden jeg var lita og alltid syntes det har vært spennende. I fjor var første gang jeg fikk ha med eget våpen, der er aldersgrensa 16 år og du må i tillegg ha jegerprøve og bestått storviltprøve. Jegerprøven består du én gang, mens storviltprøve må du bestå hvert år hvis du skal på elgjakt, forteller Lund. 

Signe Lund går 2. året på Sønsterud på naturviter-linja og neste år er det påbygg samme sted. 

- Jeg bor på internat på skolen og trives veldig godt med det. Du blir kjent med klassekameratene på en helt annen måte, enn om du hadde bodd hjemme. På skolen holder vi på med forskjellig type jakt, nå skal vi snart på duejakt og vi har vært på rådyrjakt. Det er uansett elgjakt jeg brenner mest for, hele opplevelsen med å være ute i skogen med egen hund er helt spesielt! Vi har alltid jaktet med hund i bånd, det synes vi er den mest effektive måten å jakte på, fortsetter hun. 

- Viktig å høste av naturen

Foreløpig har ikke den ferske elgjegeren skutt noen elg, men det kan skje allerede i høst. 

- Jeg gruer meg ikke for å skyte en elg, men vil være minst 100 prosent sikker på at det er et bra skudd – ellers vil jeg aldri skyte. Å skyte min første elg vil nok bli en opplevelse jeg vil huske for ettertiden. Jeg gleder meg til å kjenne på følelsen hvordan hjertet slår og det er mye adrenalin i kroppen. Jeg synes det er viktig å høste av naturen og være med å regulere bestanden av for eksempel elg, forteller Lund. 

Tidligere startet alltid elgjakta i Solør rundt 5. oktober, men i fjor startet flere jaktlag allerede i slutten av september. 

- I Våler og Åsnes er det er åpnet for at alle jaktlag kan begynne 25.september, men det er opp til driftsplanområdene å velge oppstarttidspunkt for sitt område. De fleste valdene begynner 25.september, mens 2 vald starter den 6. oktober, sier viltforvalter Pia Knøsen Lund ved Landsbrukskontoret i Våler og Åsnes. 

- Det er det samme i Grue, men her starter de fleste 6. oktober, forteller Kristen Madshus i Grue kommune. 

Elgjakta nærmer seg med stormskritt og det kribler godt i magen for elgjeger Lund. 

- Jeg gleder meg stort til nye opplevelser på jakt i høst og det å være i skogen, men jeg har allerede startet nedtelling til neste år når jeg kan sitte alene på elgpost, smiler Lund.