I tre uker til ende er det klart for orgelfestival i Våler igjen. Her blir det blant annet russisk orgelmusikk, dans, sang, barnekonsert, indisk sitar og festivalgudstjeneste med «Vålermessen».

– Man må ha litt visjoner og være litt dristige, sier sogneprest Einar Vannebo, før leder av orgelkomiteen, Yngve Astrup legger til:

– Ja, vi ønsker å skape interesse for musikk, og ikke minst, for kirka, orgelet og Våler. Med et så unikt og godt orgel, er dette en konsertkirke i toppklasse.

ÅPNINGSKONSERT LØRDAG

Først ut er Iver Kleive, en av landets ledende organister, som får åpne festivalen lørdag. 

Videre på konsertplakaten står musikere som blant annet Henning Sommerro, Ekaterina Melnikova fra Russland, sopran Magnhild Korsvik, trompetist Peder Øiseth, Subshri Janardan fra India og Våler Kantori.

– Vi har bredden og vi henvender oss til alle. Her er det fin blanding av internasjonale kunstnere og lokale utøvere. Tanken bak med å bringe hit slike kunstnere, er å inspirere befolkningen. Våler møter verden – verden møter Våler, sier Vannebo med et stort smil.

– STORE FORVENTNINGER

Festivalen startet i det små i 2017, og siden har russiske Ekaterina Melnikova bidratt musikalsk.

– Hun komponerte «Vålermessen» i fjor etter å ha bodd her i periode. Nå skal den framføres igjen i år, på selveste festivalgudstjenesten. Det gleder vi oss veldig til, sier Vannebo.

I fjor strømmet over 750 publikummere til Våler kirke, og nå gjentar de suksessen og utvider med Gravberget kirke som konsertlokale. 

Astrup håper på enda flere besøkende i år.

– Vi har store forventninger og vi regner med store opplevelser!

Fakta

Orgelfestival i Våler

  • 14.-29. september
  • Program: www.vålerkirken.no
  • Inngang 200 kr. // Festivalpass 400 kr.
  • Gratis for ungdom t.o.m 18 år
  • Billettsalg ved inngang