• NYTT KOSTYMELAGER: Mælum forteller at det er fint at de har fått et helt nytt lager med utstyr til ulike arrangement.

I det siste har det blitt funnet mange ulike gjenstander fra viking- og jernalderen rundt Jara barneskole. Dette har ført til at elevene har vært ivrige i å lære mer om historien.

- Vi har hatt veldig mye om vikingtiden her på skola, og nå ønsker vi å lære resten av Åsnes om historiene rundt Hof. Det er ikke første gangen vi arrangerer en slik dag, forteller Randi Mælum.

Det er Åsnes kommune som er arrangør, men har fått hjelp fra flere lag og foreninger i kommunen. Elevene ved Jara barneskole har hovedansvaret for hele gjennomføringen av arrangementet på dagtid, mens andre bidrar til å få gjennomført kveldstidsarrangementet. Mer enn 40 frivillige er i sving for å skape aktivitet og stemning fra jernalderen denne torsdagen!

Åpent for alle på kvelden

- Vi gleder oss veldig til å invitere alle 6. klassingene rundt i Åsnes til denne lærerik og spennende dagen. Det som er nytt med årets arrangement er at det åpnes opp for alle på kvelden. Tidligere har vi kun invitert 6. klassingene, men nå kan alle som ønsker komme på kvelder, sier Mælum.

På Jara skole vil elevene være i aktivitet, med blant annet leker fra vikingtida, og skuespill og øksekast.

- Bygdekvinnelag og husflidslag er aktive med mat, og håndverk. Du kan få innføring i nålebinding. Soleyar vikinglag bosetter seg borte i skogen. På Ommestad Er smeden i gang ved essa, og vil du prøve å skyte pil og bue, sørger Solør Bueskyttere for det, sier Mælum.

Forteller om samfunnet da

Historielaget forteller om jernalderen og utvinning av jern i Solør, og hvordan samfunnet var i denne tida. Svenskene kommer også!

- På Ommestad-tunet slår vikingene fra Säffle leir! Rondo folkedansgruppe synger og danser, og kanskje du møter et par Pilegrimer på veien! Vi får også besøk av en dyktig smed, noen som lager mat i kokegrop blir det også!, sier Mælum.

Hun forteller at dagen er stappa med aktiviteter og øvelser som passer for både store og små. Det blir servering av ulike viktigretter, som forskjellige grender står for. 

- Hof kirke er åpen for omvisning og info, og tilbyr gratis konsert klokka 21.00. Da kan du senke skuldrene til middelalderens kirkesang i Hof kirkes vakre akustikk. Hof kammerkor synger gregorianske hymner og musikk av Edvard Grieg, sier Mælum.