• POPULÆRT: Lydbøker har virkelig slått an, og stikker du innom i åpningstida vil Anne Mette Jensrud anbefale noen til deg.
  • SOMMERLES: Over 60% av barna i Våler kommune er med på Sommerles!-kampanjen.

Anne Mette Jensrud er barne- og ungdomsbibliotekar på Våler Folkebibliotek, og er strålende fornøyd med tilbudet de gir kommunen i år. Sommerles, meråpent og nye digitale hyller er noe av det som inspirerer Vålersokningene til å lese mer. Og lese, det gjør de! 

Imponerende tall

- Vi toppa Hedmark i Sommerles-kampanjen i fjor, og det håper vi å gjøre i år også. Foreløpig er det 60 % av barna i Våler som er med, og det er vi strålende fornøyd med, forteller Jensrud. 

Også Grue kommune er med på Sommerles-kampanjen. Sommerles er et konsept for 1.-7. klassinger, hvor du leser bøker og registrerer det på Sommerles' sine nettsider, hvor du også kan svare på oppgaver, skrive kommentarer og administrere din egen side. Her får du poeng og kan avansere mellom nivåer. Tallene (per 06.07) var svimlende 155  595 sider og 1633 bøker, fordelt på 145 brukere, som utgjør 60 % av barna i kommunen. Et kjapt regnestykke viser at hvert barn har lest gjennomsnittlig cirka 1000 sider siden oppstarten 1. juni. 

- Før skola slutta leste de i klasserommet, og i ferien leser barna gjerne til hverandre og for søsken, sier hun. 

Nytt konsept

I år har de også åpna for at folk kan låne bøker utenom åpningstid, et slags nøkkelgymkonsept for bibliotek. Bibliotekarene sitter i vanlige åpningstider, men 20 000 bøker kan også lånes ut mellom 07.00 og 22.00. Det er 250 stykker som har vært innom for å oppgradere kortet sitt, og Jensrud forteller at de ser at grupper som ikke låner så mye til vanlig er innom. 

- For eksempel kærer! Sjøl om vi har tatt ferie, er folk og unger stadig innom for å låne bøker eller bruke lokalene våre, sier hun. 

Digitale hyller

Også den digitale hylla som møter deg rett innafor inngangsdøra, er ny av året. Våler er noen av de første i Norge til å prøve dette.

Vi er stolte av det. Du kan gå inn og se på hvilke bøker og filmer vi har, eller forskjellige tema. Sommerles er et eget tema, for eksempel. De sier på ungdomsskola ved siden av at vi har blitt så moderne! Og det stemmer det, ler Jensrud.