Ingen i Solør vant i returkartonglotteriet i 2018, men i 2019 er det nye muligheter. Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber/enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene/enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.

Hvert år deler Grønt Punkt Norge ut millionbeløp i Returkartonglotteriet. 120 personer har i år vunnet 10.000 kroner og fire personer har vunnet hovedpremie på 100.000. Av vinnerne er 16 fra Oslo og Akershus, 14 fra Trøndelag og 10 fra Rogaland.

Blant de heldige er blant annet seks barnehager, tre skoler, et oppvekstsenter, et dagsenter og et håndballag.

- Det er ikke til å legge skjul på at det er ekstra hyggelig å dele ut pengepremier til barn og unge, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Vi kan bli flinkere

Hvert år forbrukte nordmenn omlag 680 millioner drikkekartonger og av dette landet 62,2 prosent i riktig dunk og ble materialgjenvunnet i 2017.

- Vi kan uten tvil bli enda bedre til å kildesortere drikkekartong, sier Røine.

Bakgrunnen for lotteriet er nettopp ekstra motivasjon for å få flere til å legge kartongen i returordningen for kartong, papp og papir.

- For å delta i lotteriet trenger du bare å skrive navn og nummer på kartongen som er skylt og brettet. Og husk at drikkekartong er mye mer enn bare melk og juice, sier Jaana Røine.

Sjokoladepudding, bønner, hermetiske tomater og gelé er noe av det som har drikkekartong som emballasje.

I Hedmark var det 7 vinnere i 2018. To av dem var i Elverum, resten i Hamar, Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal og Stange.