• FORAN KAMERA: Konrad har ikke stått særlig foran kamera. - Jeg må jo bare forklare hva jeg driver med og finna på noen sprell, ler han.
  • ÅKER: Even forteller at han liker godt omgivelsene i Våler.
  • KOS: Det skal planlegges, og da blir det også tid til å nyte omgivelsene og noen norske jordbær.

Forrige uke dukka Våler Life opp på Facebook med en nesten fem minutters lang pilotepisode hvor vi får følge Konrad Østeberg på veg ut på jordet for å flytte ei vanningsvogn. Våler Life er en serie som skal følge Konrad og gårdsarbeidet i Våler, og bak kameraet for å forevige slike øyeblikk i hverdagslivet til Konrad befinner kamerat Even Baardseth fra Moelv seg. 

- Ideen oppsto vel som en spøk på stranda om at det hadde vært kult å lage noe fra Våler som er naturlig, sier Even.

- Ja, også var jeg litt sliten etter mart'nstorsdagen den morgenen, så det gjorde det jo litt ekstra artig, sier Konrad. 

Den harde virkeligheten

I første episode må Konrad stå opp tidligere enn ønska for å flytte vanningsvogna på åkeren som følge av årets tørkesommer, en jobb det hender han også må ta klokka tre om natta.

- Det er jo en naturlig del av det å være bonde, men det er jo også en unaturlig del siden det er den verste tørkesommeren siden 1947, som faren din sa, sier Even, henvendt til Konrad.

Med Våler Life ønsker de å vise fram at ungdommen ikke bare sitter på ræva og spiller dataspill, men at kommunen er full av arbeidsjern også blant de yngre. De vil vise fram virkeligheten i Våler, den harde virkeligheten.

For 17 år gamle Konrad består vanligvis virkeligheten i å hjelpe til på gården han utdanner seg til å ta over, hvor de har høner, korn og en del skog. Bondelivet har han alltid vært klar på at skal være framtida hans, og han går til vanlig på Jønsberg. Det å drive i skogen eller grave er det han liker best, men i sommer har det derimot blitt ekstra mye arbeid med vanning og lite skogsarbeid.  

- Vi skulle hatt 30 millimeters rotblaute. Jeg får ikke drevet i skogen nå på grunn av brannfaren, men en får bare holde humøret opp og vente på bedre tider, sier han. 

- Og lage litt film, legger han til og ler. 

Vil fortsette

Konrad er et rimelig ubeskrevet blad foran kamera, mens 19 år gamle Even lager til vanlig mye film for kommuner og andre som ønsker merkevarebygging gjennom enkeltpersonforetaket sitt Baardseth Media. Våler Life er derimot et ulønna overskuddsprosjekt for både ham og Konrad. Derfor håper de å få med seg relevante aktører i nærmiljøet eller andre som er interesserte i å sponse prosjektet med smått og stort, for å få Våler Life til å gå litt mindre i minus enn det gjør i dag.

- Planen er å lage fem pilotepisoder nå først for å se om det slår an, men vi ønsker jo å fortsette, forteller Even. 

Våler Life opplevde å få mellom 300 og 400 likes på Facebooksida allerede samme dag som de posta første pilotepisode, videoen er sett nærmere 8000 ganger og har nådd ut til cirka 25 000 folk. 

- Jeg har fått venneforespørsler av folk jeg ikke veit hvem er engang, og folk kommer bort og sier at de vil se mer, ler Konrad.  

Livet i Våler

Det er tydelig at det er interesse for å se mer fra gutta, og gutta syns sjøl det hadde vært kult å få med seg andre folk fra kommunen for å vise hvordan Våler Life er. 

- I går sto det parkert fire stykker oppi vegen her, blant annet en motorsykkel og en traktor. De sperra hele vegen, og sto og snakka. Det hadde rømt ei ku nedpå Rudsmoen, og ingen visste hvem sin det var, ler Konrad. 

Slike øyeblikk vil Våler Life fange: det gode miljøet i kommunen, hardtarbeidende ungdom og noen sprell i ny og ne.

Den andre episoden i sagaen om Våler Life slippes torsdag klokka 20.00 på Facebooksida.