• HOLDER FOREDRAG: LIv Sandvik Jakobsen holder foredraget «Den store koftejakten» på Sønsterud Gård (Foto: Liv Sandvik Jakobsen).

Det er Åsnes og Hof Husflidslag i samarbeid som arrangerer foredraget, og invitasjoner er sendt til husflidslag i hele fylket. Mange har allerede meldt at de kommer, så her blir det «stinn brakke» på Sønsterud Gård. 

Det er Liv Sandvik Jakobsen som står for foredraget, hun har skrevet blant annet to bøker om kofter. 

- Trender kommer og går og ruller over landet som bølger fra tid til annen. Det er ingen tvil om at våre norske kofter og de gamle mønstrene har fått sin renessanse, men hva utløste skredet? Ved en tilfeldighet ble «Den store koftejakten» en realitet. Jakten ble nærmest som en folkebevegelse å regne, men hadde sin spede begynnelse til lyden av tastetrykkene på Livs PC, forteller Grethe Embretsen fra Hof Husflidslag. 

stort engasjement

På Livs interiør- og livstilsblogg kom tilfeldigvis noen av hennes arvede kofter med på bildene.

- Liv selv hadde ingen planer om å rette søkelyset mot disse lunende og hjemmestrikkende plaggene, hun likte bare å ha dem på seg. Da spørsmålene om navn og oppskrifter regelrett begynte å renne inn, hadde ikke Liv svarene. Hadde kofter navn? Det visste ikke hun... Hun tok derfor bilder av koftene sine og sendte spørsmålene i retur til leserne. Kanskje noen visste navnet eller hadde den gamle oppskriften liggende? Svarene var mange og engasjementet var stort, forteller Sol Olastuen i Åsnes Husflidslag. 

Folk dukket ned i bortgjemte kasser i kjelleren og på loftet, og sammen med navn og gulnede oppskriftshefter, dukket det opp flere ukjente kofter. 

- I kjølvannet av dette, ble det flere spørsmål, og Livs blogg ble en kanal for deling av de gamle koftemønstrene som ikke lenger var i salg. Med garnprodusentene og ivrige kofteglade mennesker på laget, ble samlingen etter hvert stor, forteller de.

- stor interesse fra media

Media fattet også interesse for saken da de la merke til at koftene hadde et så stort engasjement i folket. 

- Store og små aviser skrev om den store koftejakten, folket favoritter dukket opp i livstilsmagasiner, Liv stilte opp i radiointervjuer og fortalte om kofter på tv. Resten av fortellingen om hvordan det startet, og hva det har ført til så langt, får du i den hele og fulle versjonen av foredraget «Den store koftejakten», sier de videre.

Onsdag 8. november kan du høre hele foredraget, kjøpe bøkene og få en signert versjon på Sønsterud Gård.

- Det koster 100 kroner i inngang, og det er gratis kaffe og kaker. Det blir utlodning, boksignering og salg av boka. Husk kontanter, ellers kan du også bruke vipps. Det er ingen påmelding, så det er bare å møte opp kl. 18.30, sier Embretsen og Olastuen.