• EKSKLUSIV: Klundsæter produserer om lag 400 glass med sommerhonning og 70-80 glass med lynghonning.

Det surrer godt i de syv bikubene rett i nærheten av Johnsæter gård på Arneberg. Biene har jobba godt denne sesongen for denne honningen er blant de beste i hele Norge.

Nylig gikk NM i honning av stabelen på Matstreif i Oslo, og her ble birøkter Torbjørn Klundsæter blant topp 10.

– Jeg er kjempestolt! Jeg sendte inn et glass bare for moro skyld, så dette var veldig «morosamt» for en liten birøkter som jeg er. 

Norgesmesterskapet arrangeres årlig av Honningsentralen i samarbeid med blant annet Norges Birøkterlag. Blant 100 innsendte bidrag deltok Klundsæter i klassen, fast honning, og havnet altså på en såkalt delt 4.plass sammen med syv andre.

Eksklusiv honning

Med syv bisamfunn og over 50.000 bier på sitt beste, produserer biene til Klundsæter 400 glass med sommerhonning og 70-80 glass med lynghonning. 

– Spør du meg, så er den gærgod - «gærgod sæmmærshonning». Det er røringa av honningen som er tingen og at den oppbevares i kjellertemperatur hjemme på Johnsæter. Det tror jeg er oppskrifta.

Honningen går til familien, slekt, venner og bekjente.

Den selges altså ikke på markedet, og er med andre ord, ganske eksklusiv.

For han har ingen foreløpige ambisjoner om å satse videre etter bragden i NM.

– Nei, det er det ikke nok timer i døgnet til. Jeg er birøkter, bonde og har en fulltidsjobb, og i tillegg driver vi stort med høns.

Nå er sesongen er på hell, og Klundsæter gir biene vinterfôr for å avslutte sesongen. Han har trua på neste sesong, med godt vær og god honning.

– Det blir så bra! Det blir honning fra Flisa elvas blomster og villbringebær i skogen.