• Mette Skogbakken (t.v) kan fortelle at Dag Raaberg (t.h) gir seg etter 25 år som Steffen, men at Karl Sundby kjent fra Hotel Cæsar tar over.

"Spillet om innvandrerne" er en tradisjon. Hvert år de siste 25 årene har det blitt satt opp som utendørsteater på Finnetunet på Grue Finnskog i forbindelse med Finnskogsdagene, og hvert år er det godt besøkt. Spillet forteller historien om Finnskogen og finnekulturen, og gir et innblikk i finnenes innvandring og bosetting fra 1600-tallet fram til i dag gjennom å følge en familie som bosetter seg i Norge. 

- Det handler jo om en etnisk minoritet som kommer til Norge, og hvordan nordmenn tok de imot, forteller Mette Jernberg Skogbakken, inspisient for stykket. 

Tematikken er derfor like aktuell i dag, som den var på 1600-tallet. 

UTSKIFTNINGER

I år er det to utskiftninger på rollelista, kan Skogbakken melde. Et kjent fjes fra Finnskogen, og et kjent fjes fra TV. Mikal Markussen, vikar for kirketjeneren og leder for menighetsrådet på Finnskogen, overtar rolla som lensmannsdrengen, mens Karl Sundby, best kjent som blant andre Åge Nygård i Hotel Cæsar, overtar rolla som Steffen fra Mullikkala. Det innebærer at en tradisjon brytes i år, da Dag Raaberg, som har brukt de tjuefem siste somrene som Steffen, i år har overlatt stafettpinnen til Sundby. 

- Når man får nye krefter i de samme rollene, så vil det skje noe. Energien endrer seg, og det er spennende!, sier Skogbakken. 

Men en endring i dialektbruken skjer ikke. Sundby har nemlig pugga Finnskogdialekta, og skal vi tru Skogbakken låter det bra. 

Mange i sving

Produksjonen består altså av både profesjonelle og flere amatører. Regissøren Siv Skjønberg har sjøl vært skuespiller, og er et navn fra en av Norges store teaterfamilier. Per Christian Revholt, som har skrevet musikken til stykket, har fungert som kapellmester ved Nationaltheateret i en årrekke. Sjølve stykket er skrevet av Merete Wiger, enda et Finnskogsnavn, som også var med på å grunnlegge teatertroppen som spiller stykket, "Det primitive teater". Ikke minst er cirka 70 frivillige i sving i løpet av helga, barn og voksne. Det er med andre ord en produksjon av imponerende kaliber. 

- Det er viktig å understreke at profesjonelle og amatører stiller på lik linje i "Spillet om innvandrerne". De veit viktigheten av hverandre, og de lærer av hverandre, forteller Skogbakken. 

Resultatet får publikum se under premieren på fredag. Forestillinga går også lørdag og søndag.