• PÅ YSTERIET: Fra melking av kua og til ferdig produkt tar det om lag 14 dager. Hun oppfordrer folk til å spørre om pultost i butikkene, et produkt hun mener smaker svært godt.
  • STOLT: Davey er stolt av sine små hornløse Rørosfe - Dagny, Doris, Gulla og bjellekua Therese. Her er de med kalvene Jeremy Corbyn, Per Sandberg, Donald og Vladimir.

Det er varmt inne på ysteriet på Vesterhaugen gardsysteri i Våler. Det lukter ysting av fersk, rå, upasteurisert melk.

Pultostgründer, Helen Davey har satt i gang en diger kjele fra tidlig morgen. Om et par timer har det blitt til nydelig pultost.

Nylig tok Davey nærmest storeslem under NM i gardsost på Matstreif i Oslo. Sammen med kuene Dagny, Doris, Gulla og Therese tok de hele to bronsjeplasseringer.

– Jeg er stolt og glad! Hemmelighetene bak den gode osten er kuene mine. Det starter med kua selvfølgelig.

Kuene er av den gamle norske rasen, Rørosfe. De lager melk med litt mer fett og proteiner enn andre kuer, forteller hun.

– Dessuten bruker jeg veldig lite kraftfôr. Kuene mine går mye ute, og de får gress og høy blant annet. Jeg mener dette er det beste utgangspunktet for å få til god pultost.

UNIK I SOLØR OG I DISTRIKTET

Norgesmesterskapet arrangeres årlig av den landsdekkende organisasjonen, Norsk Gardsost. Blant 200 meieriprodukter fra hele landet kjempet vålersokningen seg til to tredjeplasseringer i klassen for fersk pultost og i moden pultost. Vinneren ble Tine for deres vellagrede kumjølksost.

Målet med NM er å blant annet bidra til å holde i live håndverkstradisjonene og å utvikle Norge som oste-nasjon.

For Helen Davey er én av 110 gardsysterier i hele Norge. Dessuten er hun distriktets eneste helårsprodusent av økologisk pultost, skjørost, smør og rømme.

Heltidsbonden har holdt på siden hun fikk godkjent ysteriet 2001, og det har vært en lang prosess for å få det til, forteller Helen. Men til tross for mange års drift og erfaring, har hun ingen ønsker om å utvide produksjonen.

Per i dag produserer hun om lag 750 kilo med pultost hvert år.

– Jeg vil drive i det små og jeg vil drive lokalt. Pultost er ikke så enkelt å selge i andre deler av landet. Salget av moden pultost går bra og den er smaksrik - akkurat slik som solungen liker den.

GIR MERSMAK

I dag har hun jevnlige leveranser til Spar i Våler, Coop Extra på Flisa og Grue landhandel på Kirkenær. I tillegg kommer salg direkte her på gården og stands på ulike markeder og messer, forteller Davey, som kom til Norge for 40 år siden.

Årsaken var kjærligheten - en bonde fra Glommas vestside i Våler. De møttes på en gård i Nord-Norge, og da var det gjort. Hun pakket kofferten og reiste fra Wales. Siden har hun bodd på gården og gjort vålersokning av seg.

Om et par år blir hun pensjonist, men hun har ingen planer om å gi seg. Og med en slik utmerkelse i gardsost-NM gir det absolutt mersmak til å fortsette.

– Jeg begynner jo å bli så gammal, men jeg kan jo nesten ikke gi meg nå!