• HJEMFIKS: Det er alt for mange som fikser på det elektriske selv. Noe som er farlig og brannfarlig.
  • IKKE BARE HUSSTANDER: Det er ikke bare husstander som gjør feil, Krogstad sier elektrikere også gjør feil.

Det er en krevende utdanning som man skal gjennom for å bli godkjent av NEMKO (Norges Elektriske Materiellkontroll). Når du har blitt godkjent kan du kalle deg en El-takstmann.

- Hovedoppgaven jeg har som El-takstmann er å kontrollere at det elektriske anlegget i en bolig er i orden, at alt som har blitt gjort, har blitt gjort av elektrikere. Det er alt for mange som fikler med det elektriske anlegget i sin bolig, og kjøper heller billig løsninger, sier Krogstad. 

45 i Norge

Det finnes kun 45 godkjente El-takstmenn i Norge, noe som i seg selv sier at det er et lite yrke, men det er et nødvendig yrke. Det elektriske anlegget i en bolig er viktig, og i dag er det mye viktigere enn mye annet. Den eneste ulempen er at det er dyrt, og i tillegg skal du ha en fagarbeider til å utføre jobben. Derfor velger mange billige løsninger. 

- Den vanligste feilen vi ser folk gjør er å kjøpe nye stikkontakter og lysbrytere, og pynter på det som virkelig er problemet. Det folk ikke ser kan være at det elektriske anlegget i veggene er dårlig, og er på vei til å ryke. Dette blir ikke lagt merke til siden selgerne har pyntet på problemet med nye stikkontakter og lysbrytere, sier Krogstad.

Grundig sjekk

En vanlig arbeidsdag for en el-takstmann er å gå grundig gjennom det elektriske anlegget, det blir også brukt et spesielt kamera for å se hvor ledninger, varmekabler og annet ligger i vegger og gulv.

- Det finnes en egen lov på det elektriske i en bolig, El-tilsynsloven 1926. Det er mange punkter der som folk ikke vet om. Blant annet at du må få vedlikeholdt anlegget, kontrollere det og drive det. Det er noen saker i retten som hovedsakelig handler om elektrisk anlegg, og at noen har brutt loven, sier Krogstad.

Krogstad oppfordrer alle til å ta vare på arkene som du får hvis noen har lagt varmekabler. Hvis ikke kan du havne i store problemer om en brann eller annen situasjon oppstår.