• FRA BÆRUM: I over seks år har Morten Haugmo bodd ved Nordre Fløgen. Opprinnelig er han bærumsing.
  • STOPPER OPP: Biler som passerer Kynnbrua er tydelig nysgjerrig på hva de fem fargelagte trærne er.

Har du kjørt bil på Våler Finnskog og lurer på hvorfor i all verden fem trær er kappet og fargelagt ved Kynnbrua? Årsaken er kunstprosjektet Sonett. Bak står kunstner Morten Haugmo og Kunstbanken som har bidratt økonomisk til prosjektet.

- Det startet med at jeg malte noen gran og furu for å eksperimentere. Jeg jobber som kunstner ved Nordre Fløgen, og å jobbe med naturen rundt er naturlig for meg. Skog er det nok av, smiler Haugmo.

Kommer fra Bærum

Opprinnelig kommer Haugmo fra Bærum, men han flyttet til Nordre Fløgen for over seks år siden. Bakgrunnen var at han ville ha arbeidsro, og det får han her. Egentlig er det smykkekunstner han er, og Sonett-prosjektet er en avveksling fra dette.

- Jeg søkte om midler fra bilder- og kunstnernes hjelpefond via Kunstbanken på Hamar. Her fikk jeg innvilget et produksjonsstipend, og har jobbet med dette i sommer. Tanken bak er å skape nytt liv til området, sier Haugmo.

Navnet Sonett er valgt fordi han tenker trærne som en trudelutt. Men her med farger i stedet for lyd. Tilbakemeldingene så langt har vært bra.

- Folk er nysgjerrige, og det betyr jo at ideen fungerer. I utgangspunktet vil jeg at folk skal få en interesse for hva skogen kan brukes til, og da andre ting enn næring. Dette handler om friluftsliv, interesse for plassen og historien, sier Haugmo.

Folk stopper opp

Da vi besøkte stedet ved Kynnbrua fredag var det flere biler som stoppet opp. Det er liten tvil om at trærne skaper interesse, og kanskje får folk som besøker de unike kirkene i Våler en ekstra stopp på vegen.

- Nå er det bare noe opprydding som gjenstår i prosjektet. Når jeg er ferdig med det går jeg tilbake til mitt originale virke som smykkekunstner. Det har vært litt smertefullt å bytte modus, men jeg er veldig fornøyd med resultatet, sier Haugmo.

Sonett-prosjektet blir også startområdet for Kulturpadling som arrangeres i området 3. september. iSolør.no kommer tilbake med mer informasjon om dette prosjektet senere i høst.