Ronny Grenberg er leder i håndballgruppa i Flisa Allianseidrettslag, og er veldig godt fornøyd med de unge dommerne. 

- Vi har nå sett de i mange kamper og de gjør det veldig bra. De får også gode tilbakemeldinger fra andre enn oss i klubben, og det setter vi stor pris på. Vi håper nå at det er flere som kunne tenkt seg og bli håndballdommere, og slik sett er det fint at disse jentene går litt foran og viser vei, sier Grenberg. 

Artigst å være dommer

Sarah Karlshaugen og Michalina Siemaszko spiller fortsatt håndball, i tillegg til å satse videre som håndballdommere. 

- Vi spiller begge på Solør håndball J16. Nå har vi dømt et drøyt år, da vi startet som barnekampveilledere. Vi tok Trinn-1 på høsten i fjor, så nå har vi dømt 1 sesong på det nivået. Det er totalt 3 trinn, og de som er på Trinn-3 kan dømme på høyeste nivå. Denne sesongen har det vært artigst å være dommer, for laget vårt har bare vunnet 1 kamp, sier jentene. 

Selv om de er «Knoll og Tott» som de sier selv, er de ikke helt enige om det er dømming eller spilling som står høyest. 

- Helt klart dømming, sier Sarah. - Vet ikke helt, men nå i det siste har det vært dømming. Målet mitt er komme på det polske landslaget, det er nok mye enklere det enn det norske landslaget, smiler Michalina. 

De er derimot helt enige om målsetningen i dommergjerningen: 

- Komme så langt som mulig! Vi kommer så langt vi vil, og vi vil til toppen, sier de i kor.  

Gode tilbakemeldinger

Jentene har dømt på Yngres Cup i Elverum nå i vår og fikk gode tilbakemeldinger underveis og etter. 

- Det var veldig artig! Vi dømte gutter og jenter fra 9 år og opp til 15. Vi får ikke dømme de som er eldre enn oss. Det er forskjell på det å dømme gutter og jenter, guttene er mye røffere både fysisk og muntlig, men det gikk fint og vi håndterer det også, sier Sarah.

Grunnet gode tilbakemeldinger underveis i turneringen, fikk de dømme 3 finaler. 

- Vi fikk dømme gutter 14 a og b, og jenter 15 a. Jeg kjenner jo flere av jentene i jenter 15, så det var litt rart. For Sarah var de jo 1 år eldre også. Vi fikk gode tilbakemeldinger og de var fornøyde med oss, sier Michalina. 

Nå skal jentene dømme i Storhamar cup siste helga i mai, så er det Starum på Toten og en cup på Ski.

Og til høsten skal de starte på neste trinn på dommerstigen, da er det nemlig Trinn-2 som står for tur. 

- Det skulle egentlig startet nå, men det var for få påmeldte. Det var planlagt med 4 samlinger, det vil si 3 cuper og ei helg med kvalik-sluttspill. Det er da teori på fredag, så er det observasjon og tilbakemelding etter kampene. Nå blir det nok oppstart med kvalik-sluttspillet, og så oppfølging av regionen i kamper som blir satt opp, sier Kjetil Magnes, som er jentenes egen mentor. 

Tatt ut til landsdelssamling

Førstkommende helg er det landsdelssamling, det vil si at Region Innlandet og Region Nord har ei felles samling i regi av forbundet. 

- Det er for 17-åringer som skal samles på Gjøvik, dette er regionspillere, eller kretslagspillere som vi kalte det før. Både Innlandet og Nord har felles samling, med instruktører fra forbundet og regionen. De skal også spille kamper og da skal blant annet våre dommere være i aksjon. Det skal også være videoanalyse og løpstest, forteller Magnes. 

Begge dommerne gleder seg til samlinga på Gjøvik. 

- Det er jo moro og inspirerende å bli tatt ut! Det er bare vi og et annet par fra Region Innlandet som er valgt ut. Bakgrunnen for at vi ble valgt, er prestasjonene våre under Yngres Cup. Vi er også aktuelle for Utviklingsgruppe 1, som er for de yngste dommerne som skal få oppfølgning, smiler jentene. 

- Håper flere vil følge i samme fotspor

Dommere er det alltid manko på, og i Region Innlandet er utfordringen stor. Sesongen 2018-19 startet med 25 dommerpar for lite og endte opp med ca 30 par i manko. 

- Det er mange som har startet som barnekampveilledere, men de slutter etter det. Vi håper at kanskje flere har lyst til å følge i Sarah og Michalina sine fotspor, vi trenger absolutt flere dommere, sier Ronny Grenberg. 

Å være håndballdommer kan være en utfordring, men gi mye moro og opplevelser også. 

- Det kan være vanskelig da de skriker fra tribunen, da lurer jeg på om jeg har gjort noe galt, sier Michalina. - Jeg hører ikke noe fra tribunen jeg, jeg får øresus da jeg blåser så høyt i fløyta, ler Sarah. Det beste mener begge, er opplevelser du får når du er på tur. - Vi får reise på mange cuper, og møter mange nye folk. Vi har fått mange nye venner fra både Røros, Toten og Fetsund blant annet. Det er et godt og fint dommermiljø, avslutter dommertalentene fra Flisa.