• ÅPEN KIRKE: Gravberget kirke holder åpent i sommer, og det gjør også Risberget kirkesalg og nye Våler kirke.

Fortsatt er det feststemning i Våler-kirken. Ingen hadde drømt om at den nye kirken skulle skape så stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet. Nå har kirken fått fire priser, og det gjør at kirkeverge Marit Helene Kilen har stor tro på at kirkene vil tiltrekke seg turister for å se.

- Jeg håper jo at prisene har positive ringvirkninger. Det blir lagt merke til at vi har vunnet fire priser for vår nye kirke, og vi kommer nok til å få en del henvendelser til kirkekontoret om guiding, sier Kilen.

Nye Våler kirke er tildelt Statens byggeskikkpris 2016, Innlandets trepris, Årets bygg og Best religious building. Kirkene i Risberget og Gravberget er også unike i nasjonal sammenheng, og historien rundt Mariakirken er også så spesiell at den er innlemmet i Kirketurisme.no.

Våler kirke er Europas største trekirke med en helt spesiell og moderne utforming, Gravberget kirke står på listen over verdens 10 mest spesielle kirker og Risberget kirkesal er den eneste i sitt slag i Norge som fremdeles er i bruk.

Bussturer i august

- Alle kirkene er spesielle og unike, og vi legger opp til to bussturer 20. august og én busstur 21. august. Når vi ser oppslutningen rundt disse er det enklere å vite hvor vi skal legge lista, sier Kilen.

Når det gjelder målgruppe er det mange som har interesse av å se kirke, og i så måte bør dette være noe som fenger mange.

- Med meg selv vet jeg jo at når jeg er i Norge eller utlandet vil jeg gjerne se kirker. Det er de kulturelle og offentlige byggene vi først oppsøker, og det vi gjerne ønsker å se. Kirkene i Våler er unike, og jeg er sikker på at mange vil se, sier Kilen.

I sommer skal det være mye åpent i alle de tre kirkene. Våler kirke holder åpent hver dag fra 2. juli til 21. august mellom klokka 11.00 til 14.00. Gravberget kirke skal holde åpent alle dager i juli unntatt mandager fra klokka 12.00 til 17.00, og i tillegg også de to første helgene i august.

- I Risberget blir det sommerkafé, og denne er åpen hver lørdag og søndag fra 25. juni til 14. august. Her er åpningstiden 11.00 til 16.00, sier Kilen.

Mens for eksempel Åsnes kommune sliter med å holde kirkene i stand, har nå Våler tre kirker som ikke vil ha store vedlikeholdsutfordringer på mange år.