HLF Solør så dagens lys i februar 1990. Siden har de hjulpet hørselshemmede i Solør i hele 26 år. De fant ut at de ønsket å markere jubileet skikkelig, og brukte derfor god tid på å planlegge jubileumsfesten som ble holt på Svanberg på Arneberg, først den 13. september i år. 

- Vi skulle egentlig feire i fjor, men det ble stor jubileumsfest etter 26 års drift i stede. Det ble en flott jubileumsfest med masse god mat, forteller Vidar Tuer.

65.000 medlemmer

HLF står for Hørselshemmedes Landsforbund og har lokallag over hele landet. Foreningen har om lag 65.000 medlemmer i hele Norge. Sammen bidrar lokallagene til en enklere hverdag for hørselshemmede. 

- I Solør har vi fem likepersoner som har gått på kurs. De reiser rundt og skifter slanger, filtre og batterier på ørepropper. Vi driver også vedlikehold på høreopperater. I tillegg skal vi også kunne være samtalepartnere, sier Inger Austad Brataas.

Hun forklarer at overgangen til høreapparat kan være er vanskelig for noen. 

- De fleste takler det greit, men for noen er det en prosess. Vår jobb er å oppmuntre folk til å bruke høreapparatene. Til å begynne med synes de det er vanskelig. Da skal vi bistå og bidra til å oppmuntre dem, slik at de ikke mister motet og legger apparatet i skuffen, forklarer Aud Solveig Holmen

Over en million innen fire år

Innen 2020 anslås det at det vil være om lag 1 million hørselshemmede i Norge. Det betyr mye aktivitet i foreningen fremover.  HLF Solør har eget avansert måleutstyr som brukes til å måle hørsel. Lokallaget er ett av få med sitt eget måleutstyr. 

- Vi er ute med måleapparat to dager årlig i hver Solør-kommune. Det gjør vi i forbindelse med Sankthans, Mart’n og Vålerdagene. I sommer testet vi mellom 30 og 40 personer.  Mange opplever at de begynner å høre TV-en dårlig, og får vanskeligheter med å kommunisere med ektefelle. Dette er vanlige tegn på at man bør teste seg, mener Holmen. 

Foreningen bruker også mye tid på forebyggende arbeid. De har blant annet delt ut ørepropper til musikkorps og støymålere til barnehagene i Solør.