• BEREIST: Engelbrekt liker selv å tro han er svært bereist. Med koffert kjøpt brukt på Roverud viser han seg frem.

Under mössan til Engelbrekt Kjæpphælvetesbråtan finner vi Rune Grenberg. Han hadde aldri stått på en revyscene før, og hadde heller ingen planer om å gjøre det da Engelbrekt ble født i 2012.

- Jeg skulle være med på å rydde stoler og å bære ting av og på scena da «Finnskog og Trollskap» ble satt opp. Men det var ikke mange nok som skulle være med på scena, og Øivind Roos kjørte da en teaterlek. Jeg hadde skrevet en tekst som Roos ba meg fremføre selv, sier Grenberg.

Og med det var Engelbrekt Kjæpphælvetesbråtan født. Han er basert på litt typer som fantes på Finnskogen før, og det er mikset inn litt ungkarsgreier som mange kan kjenne seg igjen i.

- Engelbrekt er en av originalene som er i ferd med å bli borte. Tekstene er skrevet om enkle ting, men kanskje på en litt annerledes måte, sier Grenberg.

Tok av i fjor

Etter revyopptredenen i 2012 har Engelbrekt dukket opp i mange sammenhenger, men det var før jul i fjor det virkelig tok av. Gjennom sin egen Facebook-side lanserte Engelbrekt en julekalender, og videoklippene fikk voldsomt mange følgere. Ikke bare her hjemme i Solør.

- Det er litt artig å følge med på hvor i landet seerne kommer fra. Det var veldig mange som fulgte videoene fra Østfold. Det kan hende de kjenner igjen karakteren litt fra deres egen Raymond. Ellers var det mange seere i Nittedal, sier Grenberg.

Enkelte av videoene hadde før jul over 100.000 visninger, og det tok av på en helt annen måte enn Grenberg hadde sett for seg.

- Da jeg dro i gang kalenderen var det kanskje ikke så veldig gjennomarbeidet. Ettersom mottakelsen var så god som den var ble det jobbet litt mer etter noen dager. Vi fant et eget sted hvor vi kunne filme, og da Enkelbrekt fikk sitt eget hus løftet det karakteren veldig, sier Grenberg.

Enkel filming

Selve filmingen er gjort enkelt med mobiltelefon, og oftest er det monologer med Engelbrekt med tanker om livet i Kjæpphelvete. Grenberg blir ofte gjenkjent på gata, og mange synes det er noe kjent med Rune uten at de helt klarer å plassere hvor de har han fra.

- Det å bli kjent igjen synes jeg bare er morsomt. Engelbrekt er bare uskyldig dum, og det kan jeg fint stå inne for, smiler Grenberg.

I tillegg til på Facebook og revyscener har Engelbrekt dukket opp i jubileer, bursdager og bryllup. Mange får seg en god latter når Kjæpphælvetesbråtan dukker opp fra intet for å fortelle noen historier.