• DEMOBASSENG: I kjelleren på Klubben har Stefan Karlsen og de andre ansatte også muligheten til å bruke motstrømsbassenget, som i utgangspunktet brukes til demo.

Et motstrømsbasseng med eller uten tredemølle er kanskje ikke noe for lommeboka til de fleste av oss, prisen ligger på drøye 300.000 og oppover. 

- Eget design drar også opp prisen og tredemølla alene koster rundt 80.000. Vi har solgt flere basseng rundt omkring i landet, til blant annet Halden, Mandal og Odalen. Det er mest til privat bruk vi har solgt, til triatleter, tidligere svømmere og flere leger, forteller Stefan Karlsen i Klubben AS. 

flere bruksområder

Et motstrømsbasseng, med eller uten tredemølle, har flere bruksområder. 

- Det ble i sin tid lagd for svømmere, men bruksområdet har utviklet seg gjennom årene. Nå brukes det også til vannaerobic, trening i vann hjemme, med tredemølle kan du jogge i vann med liten belastning på skjelettet. Det er også fint til bruk hos fysioterapeuter og ikke minst på sykehus til opptrening. Dette kan brukes både av elitesvømmere, triatleter og for de som trenger å trene for at kroppen skal fungere. Et motstrømsbasseng hadde jo vært perfekt f.eks. på Sunnaas sykehus for rehabilitering, forklarer Karlsen. 

Hastigheten på motstrømmen kan også reguleres. 

- Elitesvømmere skal jo svømme på et visst antall sekunder på 100 meter for eksempel, og da kan hastigheten reguleres der etter. Det er en 5 HK motor med to ekstra propeller, og det pumpes ut ca 23.000 liter vann i minuttet! Bassenget tømmes to ganger i løpet av 1 minutt. Landslags-svømmere har enda råere basseng, hvor det pumpes ut 26.000 liter i minuttet. Datterselskapet vårt i Polen har satt opp slikt basseng, det brukes til O2-testing, syretesting og der filmes også svømmerne. Det settes inn videokamera under vann, og da kan svømmeteknikken studeres og trenerne kan justere på direkten, smiler Karlsen. 

Leveres som byggesett

Bassenget er heller ikke så stort, så plassen det krever er mindre enn et ordinært basseng. 

- Bassenget kommer i byggesett, så du kan bære det inn gjennom døra og slipper dermed å demontere en vegg eller et tak for å få det inn i huset! Det tar 3-5 dager med montering før det er klart til bruk. Det bassenget vi har her i kjelleren er på 2,13 x 4,27 innvendig mål, og det er 128 cm dypt. Bassenget er til fri bruk for oss i Klubben og det er i alle fall 3-4 som bruker det jevnlig til trening, sier Karlsen. 

Bassenget stod ferdig montert i mai i fjor og har vært flittig i bruk siden da. 

- Vi har hatt en del demo-svømming her og de kommer gjerne langveis fra. Men skal du investere flere hundre tusen, så vil du gjerne teste ut først! Det er stor interesse rundt dette bassenget, men det er klart prisen gjør at det ikke er noe for alle - men interessen er der! Ta gjerne kontakt med Klubben eller meg for en demo, sier Karlsen.