• FLOTTE DRAKTER: Når Solør Salutt kommer på besøk er det med tidsriktige drakter. Her er det Philip Kristiansen som er ute på tokt.

Bak Solør Salutt står Inge Roar Kristiansen, Ruben Kristiansen og Steinar Kristiansen. De tre har tatt nødvendige kurs for å kunne saluttere ved små og store anledninger, og mange har allerede benyttet seg av tilbudet.

- Bakgrunnen for at vi etablerte Solør Salutt var arbeidet med Flisen skanse på Skansen. Her ønsket vi noen kanoner som kunne brukes i arrangement, sier Inge Roar Kristiansen.

Etter å ha hatt dialog med Ola Mørkhagen på Glomdalsmuseet fant Kristiansen ut hvordan kanonen skulle se ut, og han gjorde et søk på nettet.

- Vi kom over to kanoner på Årnes som vi kjøpte med støtte fra Sparebank 1 Østlandet. For å kunne leie ut kanonene til andre arrangement trengte vi et organisasjonsnummer for å komme i gang, sier Kristiansen.

Hvem som helst kan bestille

Slik dro det hele i gang. De tre har vært på jubileer, bursdager og arrangementer med kanonene sine for å saluttere. Blant annet på Trestokkfestivalen og Helt Ville Dager i fjor. Hvem som helst kan bestille en salutt.

- Før vi kan saluttere må vi sondere terrenget litt i forbindelse med sikkerhet og plassering. Men det er helt trygt å saluttere. Vi bruker ingen kuler i kanonene, smiler Kristiansen.

Solør Salutt har ikke satt noe mål om hvor mange oppdrag de ønsker i løpet av et år. Men de tar på seg det meste.

- Vi tar det litt som det kommer. Etter hvert som folk ønsker en salutt tar de kontakt med oss, også tar vi kontakt med politiet for å fortelle om salutteringen. De må orienteres før vi kan fyre av, sier Kristiansen.