– Da håper vi folk vil bidra til forskningen ved å sende oss stikkmyggen de fanger, sier myggforsker og biolog Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning.

Gjennom Artsprosjektet NorBite prøver forskerne å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge.

Registrer deg her for å bli med på myggjakten!

Kan ligge i årevis før de klekker

Stikkmygg har flere ulike strategier for å bringe slekten videre. En er å legge egg direkte i pytter og dammer. En annen taktikk er å legge eggene på tørr grunn på elvebredden. Der kan de ligge i årevis og vente til dagen elva flommer over.

– Da har mygg kanskje lagt egg der i mange år, men de har bare ligget der og hopet seg opp mens de ligger i dvale - klare for klekking når vannet kommer. Da blir det en skikkelig eksplosjon av mygg, sier Dahle.

Mangler mye kunnskap om insektenes «svarte får»

Sinne, svie og sykdom har fulgt i kjølvannet etter myggen opp gjennom historien, og det er ikke mange som rykker ut med sukkervann for å redde utsulta mygg etter vinteren. Det er likevel grunn til å tro at insektenes «svarte får» har en større funksjon enn å være et irritasjonsmoment for mennesker.

– Vi vet lite om hva som er stikkmyggens funksjon i økosystemet, det er en av tingene vi trenger mer kunnskap om på sikt, sier Dahle.

I første omgang ønsker de å finne ut hvilke arter av stikkmygg som lever i Norge. Håpet er å lære mer om hvor de ulike artene lever, og hvor mange arter som egentlig finnes her til lands. Prosjektet er finansiert av Artsdatabanken.

– Det er tre arter av stikkmygg som ikke har vært sett i Norge på 90 år. Vi vet ikke om de har blitt utryddet eller om de finnes noen steder fortsatt, sier Dahle.

Han håper derfor folk vil bidra til å fange mygg og sende dem inn til NINA. Hvis folk uansett har en myggfelle (Mosquito magnet eller lignende) er det lett å dele fangsten med oss. Vi har laget en kostnadsfri løsning, hvor du også får tilsendt gratis luktestoff til fella som takk for hjelpen (se hvordan!). 

– Vi tror ikke det kommer til å ha stor betydning for bestanden av mygg at vi nå ber folk om å sende oss myggen de fanger, men det kommer til å ha stor betydning for kunnskapen om mygg i Norge, sier Dahle.

Kilde: NINA.no