• SØLVKASSETT OG PLATE: På veggen henger Håkon Bankens Julekassett fra 1986 og plata "Jeg vil glemme" som begge har blitt solgt i 25.000 eksemplarer.

Det har vært en vanskelig tid for søstrene. Likevel setter de pris på alle gode ord og omsorg de har fått fra familie, venner, bekjente og fans. 

- Vi visste ikke at han betydde så mye for så mange, sier Marte. 

- Vi har på en måte blitt kjent med pappa på nytt, sier Elin og forteller om fanbrev som de har funnet og sangtekster som er oppdaget på nytt.

Trubadurartisten Håkon Banken døde 18.mars 2018, og døtrene forteller at de har delt sorgen med mange.

- I starten var det nesten vi som måtte trøste andre, legger Elin til. 

ærlige sangtekster og humor

Søstrene opplever at de bearbeider sorgen forskjellig. De har også fire forskjellige opplevelser av hvordan Håkon var som far. Håkon Banken har gjennom hans musikk vært åpen om at livet er skjørt og kan være vanskelig. Han ble kjent for sine ærlige og åpne tekster, kombinert med selvironi og humor.

- Han har ikke vært en helt vanlig pappa, sier Maren. 

Søstrene har alle fått oppleve hvordan det er å ha en kjent far, og møtte ofte mennesker som visste godt hvem Håkon var. 

- Som sagt var han faren vår. Selv om han var åpen i tekstene sine var det ingen andre enn vi som så hele han. Vi skal være ærlige å si at det har vært tøft, særlig fordi det var vanskelig for han å snakke åpent og ærlig med oss. Han brukte musikken som terapi, fortsetter Maren.  

Døtrene og barnebarnet Nikita Banken Torp forteller at Håkon hadde alltid glimt i øyet og en god humoristisk sans. 

- Han spøkte med at på gravsteinen hans skulle det stå: "Her hviler Bankan uten frue, og han var aldri helt rekti i hue", ler søstrene. 

- Han var en tullekopp i familien, smiler Dorte. 

KUNSTNER

Håkon Banken beskrives som en kunstner med mange oppfinnelser og forretningsideer.

- Han hadde alltid noen prosjekter på gang. Én gang skulle han selge et lastebillass med bleier, forteller Maren. 

- Det stod kø fra Kvisler til Jara, påpeker Elin. 

Håkon var også en bilentusiast og var både oppretter og lakkerer. I deres barndom husker de faren best iført en møkkete blå kjeledress. 

- Én gang skulle han totalrestaurere en Rolls-Royce fra Oslo. Han sov med det glitrende emblemet under puta hver natt, forteller Elin. 

- Selv om mange oppfattet han som perfeksjonist, hadde han ikke alltid tro på seg selv, sier Maren. 

Nikita legger til at selv om han var stolt over alt han fikk til, var han også ydmyk og takknemlig.

HYLLESTKONSERT 

19.januar skal det arrangeres en hylleskonsert for Håkon Banken i Rådhuskinoen. Det skjer på dagen han ville ha fylt 70 år. Søstrene Banken kan bekrefte at alle som skal opptre gjør dette gratis. Både the Contenders og Contrazt kommer. 

"Takk for livet" heter konsterten og inntektene vil gå til arbeid med psykisk helse i kommunen, forteller søstrene.