Kine Josefine Aurland-Bredesen har knapt rukket å komme hjem til Solør på sommerferie fra de sveitsiske alper, før tursekken nok en gang skal pakkes. Denne gangen går turen til UC Berkeley, hvor hun skal til et av verdens beste universitet innenfor hennes fagfelt.
Kine Josefine Aurland-Bredesen fra Åsnes Finnskog har de siste to årene jobbet som doktorgradstipendiat innenfor samfunnsøkonomi på Handelshøyskolen ved NMBU. Der har hun drevet med sitt eget doktorgradsprosjekt, samt undervisning og veiledning.
– Jeg jobber med hvordan vi skal håndtere katastroferisiko, hvordan vi skal vurdere kostnader og fordeler ved katastrofer, og usikkerhetene rundt det. Katastrofer er forbundet med en stor andel risiko og usikkerhet, og derfor er det vanskelig å vurdere fordeler og kostnader, forklarer hun.
– Hvis vi for eksempel bestemmer oss for å sette inn tiltak mot en ny storflom i Glomma, vil kostnadene være de faktiske kostnadene ved å bygge en ny verke. Fordelene vil være skadene vi unngår å få på hus, jordbruk, tap av dyreliv og så videre. Og dette er jo ikke enkelt å si noe om, ler hun, før hun legger til at det ikke er flom i Glomma hun forsker på til vanlig.
ledende universitet
Nå tar hun med seg katastrofeanalysene sine til UC Berkeley i California, for å få med seg nye impulser og faglige diskusjoner. Hun har nemlig blitt tildelt et stipend av Fulbright. Det er en organisasjon som deler ut stipend til de som enten ønsker å studere eller ha et forskningsopphold i USA, for å fremme faglig og kulturell utveksling mellom forskjellige land og USA.
– Hvis du skal til USA, så er dette stipendet over alle stipender. Og de beste utdannings- og forskningsinstitusjonene innenfor mitt fagfelt ligger i USA. Universitetet jeg skal på ligger blant de topp fem beste.
Kine Josefine har fått Flagship-stipendet, et æresstipend som deles ut til de som har særskilt utmerket seg, kan hun fortelle. I Norge får cirka tretti stykker vanlig Fulbright-stipend, mens fire eller fem får æresstipendet. Kine Josefine fikk i æresstipend sin kategori.
– Det betyr nok at jeg er god til det jeg holder på med på mitt nivå, smiler hun.
På Fulbrights nettsider kan man lese at stipendet har blitt utdelt til flere verden rundt som senere har vunnet Nobelpriser i økonomi, deriblant norske Trygve Haavelmo (1911-1999) som mottok den i 1989.
FJELL OG FERIE
Før hun reiser i august, skal hun feriere litt i Solør.
– Nå blir jeg her et par uker. Jeg har vært på en fjellbestigningstur i de sveitsiske alper tidligere i sommer, og besteget et par firetusenmetere der, forteller hun og legger til at fjorårets tur til Elbrus var vellykka.
Også til varme California vil hun pakke med seg fjellklærne, men mesteparten av oppholdet vil gå med til forskning og litt ferie.
– Jeg gleder meg, men det er jo også litt skummelt. Det er langt unna hjemme, men jeg har jo med meg sønnen min på sju år, forteller hun.
Utvekslingsoppholdet varer frem til jul, og hun forventer å bli ferdig med doktorgraden innen et år.
– Men det er usikkert. Og til tross for at jeg jobber med usikkerhet, klarer jeg ikke helt vurdere denne, ler hun.