• HIT OG IKKE LENGER: Vannstanden i Glomma har steget en del natt til tirsdag, men det er ventet at elva vil gå tilbake snart.

Hvor mye Glomma har steget natt til tirsdag er vanskelig å si, men at det er snakk om mange centimenter er det liten tvil om.

Mandag kunne en ta seg ned til parkeringsplassen ved badestranda på Nergrenda, men det var ikke mulig tirsdag morgen.

Likevel er det lite som tyder på at Glomma vil fortsette å stige. Regnet skal avta tirsdag, og onsdag kommer finværet tilbake til Solør.

Den beste målestokken for å måle vannmengden i Glomma i Åsnes står ved Flisa stasjon. Vannet rekker såvidt opp til flomsteinen, og det er langt igjen til en 10-årsflom.

Verst i Nergrenda

Likevel er det flere bønder som nå opplever at avlingene står under vann. Verst er det i Nergrenda, og bøndene håper nå at vannet skal trekke seg tilbake så fort som mulig.

- Så langt vi kan se akkurat nå, blir det nok ikke mer enn gult nivå på de store vassdragene som Glomma og Trysilelva. Men de små og mellomstore elvene og bekkene, de vil ha oransje , sier Inger Karin Engen, vakthavende hydrolog hos NVE.

Det er viktig å ikke utfordre skjebnen ved å nærme seg alt for mye disse flomstore elvene.

- Vi hos NVE vil jo anbefale alle og tenke på sin egen sikkerhet og holde seg unna flomstore elver. Men er det forsvarlig er det lurt og redde unna det som erfaringsmessig er utsatt for flom. Men det må man ikke gjøre, på bekostning på egen sikkerhet, oppfordrer Engen.