• GOD TRADISJON: Leder i Kirkens julemesse, Eva Risberg. Ildsjelene får ros av Våler-ordføreren.
  • GODE TALL: Direktør Torodd Rande i Forestia. Til tross for stor konkurranse fra produsenter i utlandet leverte Forestia et resultat på 50 millioner kroner før skatt i fjor, mot 31 millioner i 2014 og 13 millioner i 2013. Forestia er viktig for Våler.

Adventstiden er her med adventslys, juleforberedelser, julegatelys og julegrantenning. Julestemningen brer om seg og det er alltid trivelig!

I år har vi ny julegate i Våler. Jeg synes den ble stilig og passer godt inn i sentrum. Takk til Sparebanken og til alle i handelsstanden som velvillig har bidratt! Det er også fin belysning på kommunelokalet, stallen og kirke- og kulturkontoret. Med juletreet i midten har det blitt et lite juletorg der, som lyser og pynter opp! Det er så flott at vi viser frem denne perlen i Våler, også i vintermørket.

Åpning av den nye julegata og julegrantenningen var meget vellykket. Det var utrolig mange som møtte opp for å gå rundt juletreet, møte nissen, og kanskje ta en tur innom kirkens julemesse som i år ble arrangert for 38 gang. All ære til ildsjelene som årlig stiller opp på denne dugnaden. Mange benyttet seg også av det nye tilbudet om gratis julekortfotografering i stallen. Det var et vellykket arrangement på alle måter.

NY JULEGATE

Den nye julegata er en ren trivselskampanje. Vi bidrar til å pusse opp julestemningen i Våler. Jeg synes også ellers det er mer julepynt, juletrær og julelys i sentrum enn tidligere. Det er også mange blide og glade folk!

Det er svært gledelig at vi i år har hatt flere kvartal med positive innbyggertall. Det gir en optimisme som vi skal ta vare på. Tiden jobber for bygder som Våler, og med de rette utviklingsgrepene og vil kommunen bli en knakende god bo- og arbeidskommune. Her ligger alle forhold til rette.  

Frivilligheten er en stor bidragsyter til lokalsamfunnet, både gjennom arbeidsinnsats, dugnader og pengegaver. Tusen takk for alt dere gjør. Jeg stiller gjerne på møter for alle lag og foreninger som ønsker det, og er bare glad for å bli spurt. Utviklingen på Blåenga de siste årene er et strålende eksempel på hva man får til med frivillig innsats. Blåengstårnet med den nye hytta lyser flott i vintermørket, og er synlig fra nesten hele Våler. Det er et landemerke vi har fått et enda sterkere forhold til, og overnatting er blitt så populært at det er innført et bookingsystem – slik at man er sikker på nok sengeplasser til alle.

UTVIKLER SENTRUM

Våler har mange arbeidsplasser i industrien, på denne måten er vi heldige. Vi jobber nå aktivt med å skape ringvirkninger rundt dette. Det er langsiktig arbeid, men jeg tror vi lykkes. Det grønne skifte forutsetter tilgang på de ressursene vi har mest av i Våler, og gir oss store muligheter. Transportårene gjennom distriktet rustes opp, og gjør det enklere å drive forretning her. Vi har et sentrumsutviklings-prosjekt på gang, hvor vi skal knytte Glomma og sentrum tettere sammen. Det har jeg stor tro på. Denne sommeren har enda flere brukt Glomma til å padle kano og kajakk – det er en aktivitet vi kan gjøre mer ut av! Vi skal endelig i gang med skole og aktivitetshus. Vi trenger begge deler, og dette skal vi få til. Der det er vilje er det også vei. Det handler om å bestemme seg.

Vi hadde fantastiske Vålerdager i høst med nye kulturinnslag. Takk til 4H som dro i gang volleyballturnering. Det var et godt initiativ, håper det blir en tradisjon! Vi hadde også en meget vellykket kulturvandring og åpning av Våler kulturstasjon. Vi tar med oss alle gode innspill og ser en ny utvikling av Vålerdagene, det er vår store identitets- og merkedager, og jeg gleder meg til å se Vålerdagene utvikle seg enda mer i fremtiden!

OPTIMISME OG GLEDE

Det er optimisme og glede i Våler nå. Det er en fin start på adventstiden. Jul og advent forbinder vi gjerne med familie, god mat, hyggelig selskap. Omsorg og glede. Men mange legger lista så høyt, alt skal være perfekt i huset. Andre føler at jula er vanskelig, nettopp fordi det er så høye forventninger til en vellykket feiring. Det viktigste er å ta seg tid til å være sammen med de man er glad i og skape gode minner. Bake pepperkaker med barna eller besøke en gammel venn. Kanskje invitere noen som trenger det på en kopp kaffe. Tiden går så altfor fort – bruk den vel! 

Det er en julepyntet handelsstand i Våler i år, og jeg håper dere handler lokalt, og tar en matbit på et av spisestedene samtidig. For mor i huset kan det være en adventsgave i seg selv å slippe middagen i juleshoppingtider.

Jeg ønsker alle en god jul og et godt nytt år.

Vennlig hilsen

Lise Berger Svenkerud

Ordfører i Våler