Tidligere var det ingen som snakket om psykiske sykdommer. Det har det blitt en endring på, og psykiske sykdommer snakkes nå om i samme grad som fysiske sykdommer. Mental Helse er en landsdekkende organisasjon som jobber for å hjelpe de med psykiske sykdommer, og det er lokallag i alle tre Solør-kommunene.

I Grue komme holder lokallaget til hos Grue Frivilligsentral, og det er et aktivt lokallag som har det sosiale i fokus.

Åpenheten er viktig

- Jo mer åpenhet det er rundt temaet psykisk helse, jo tidligere vil også mennesker søke hjelp. De kan henvende seg til venner, bekjente, fagfolk og andre steder hvor de kan få noen å snakke med. Åpenheten gjør at folk tør å snakke om ting, sier Monica Silihagen Bekken.

Hun er leder for Mental Helse i Grue, og tar gjerne i mot flere medlemmer som trenger en sosial arena for å møte andre. Det sosiale er viktig for den lokale avdelingen, og derfor arrangerer de ofte turer og andre aktiviteter.

- Tidligere har vi vært på Finnskogtoppen, Kongsvinger festning og Gruetunet. Vi har hatt mange sosiale aktiviteter, og vi forsøker å holde prisen så langt nede som mulig. Medlemmene bidrar kun med en liten egenandel, sier Silihagen Bekken.

Etter sommeren skal de på tur til Løiten Lys, og turen er åpen for alle. Men for medlemmer av Mental Helse er det en sterkt redusert pris for å være med.

Vil hjelpe folk

Selv om aktiviteter er viktig for Mental Helse i Grue har de også fokus på å hjelpe de som sliter med psykisk sykdom, og som ikke er med i foreningen ennå.

- Hver dag er hjelpetelefonen på 116123 åpen, og vi oppfordrer folk som trenger hjelp til å bruke den. I Grue har også kommunen et tilbud i Sørbyhuset. Psykiatrisk team i kommunen har åpent her to dager i uka, og slik vil det også bli i sommer. Men i sommer tar de ikke i mot nye folk, så om noen trenger noen å snakke med er det viktig at de nå tar kontakt før sommerferien, sier Silihagen Bekken.