«Du må ikke sove» er tittelen på den nye boka til Sven R. Gjems. I ulike essays tar han opp klima, sentralisering, økonomisk vekst, elitene i samfunnet og by versus land.

Han sitter med boka i hånda i lenestolen hjemme på Namnå. Det knitrer fra ovnen, og han blar i boka som viser jordkloden med en vekkerklokke som straks slår 12.

Gjems er i fyr og flamme. Han er i kamphumør, og roper et varsko til de av oss som fremdeles er våkne. 

– Det er dypt alvorlig det som skjer i samfunnet vårt. Det kan ikke ropes høyt nok eller gjentas ofte nok at ting er i ferd med å skje. Det fikk vi en god bekreftelse på i valget som vi har lagt bak oss.

Han føler seg matt.

– Det har skjedd mye i lokalpolitikken, og det opprører meg når allianser går på tvers av ideologier. Det overrasker meg og skremmer meg.

Men på torsdag blir det fest. Da slippes boka ut og det blir lansering på Grue folkebibliotek.

– Det er hyggelig at du kaller det fest! For da kanskje det kommer flere folk. Jeg gleder meg, og så får vi håpe at folk reiser oppstemt derfra. 

– må holde oss våkne

Forfatteren og den tidligere journalisten fra Grue understreker at det ikke er en "svartmalingsbok". Den preges av alvor, men har en god blanding av humor.

– Jeg synes det er ganske vesentlig. Charlie Chaplin sa i sin store selvbiografi: I det store gravalvoret ligger det absurde på lur. Vi må overleve på grunn av og med humoren.

– Og du må ikke sove?

– Jo, innimellom så kan det være godt. Men vær beredt! 

Det er ikke uten grunn at boka har fått tittelen «Du må ikke sove», som jo er hentet fra Arnulf Øverlands dikt med samme navn. Gjems har en klar tanke om hvor han vil:

– Jeg vil at folk skal være engasjert! Vi må hegne om demokratiet vårt, slik at det ikke forvitrer. Lokalpolitikken er en viktig del av demokratiet, og det må ikke bli slik at vi blir overkjørt av en elite i dette landet. Da er det viktig å ikke bli likegyldige og tenke at dette går seg til. Vi må holde oss våkne.

BOK NUMMER 29

Dette er den 29.boka i rekka. Flere av dem med en klar samfunnssnert. Forlagssjef og utgiver i kulturforlaget Brak, Terje Tønnessen sier «Du må ikke sove» skiller seg klart ut.

– Her har han spisset meningene sine enda mer - han er mer konkret og rett på sak. Selv om lokalvalget har vært den store inspirasjonskilden, så er den like aktuell nå. Og enda mer aktuell blir den framover fordi den gir en god innføring i hvilke problemområder i samfunnet som er viktig å ta stilling til, særlig til stortingsvalget om to år.

Sånn egentlig har Gjems skrevet i forordet at dette er hans siste bok.

Han sier han har en del prosjekter liggende, men han er jo 81 år. Forlagssjef Tønnessen skyter inn fra sidelinja at de "pusher" på hele tida, og at Gjems ikke kan gi seg nå.

– Men det er jo ikke alt man rår med i et liv heller, da, sier Gjems.

– Som vår kjære Åsta Holth sa: En skulle vøri trillinger.