• POTET: Lars-Erik Nymoen kommer med flere kasser poteter under Høstfesten på Flisa lørdag. Da tar han med seg klassikeren Kerrs Pink. Potettypen på bildet er en annen.

Lokale råvarer står i fokus under Høstfesten på Flisa lørdag 22. september. Fra jordene er det hentet opp gulrøtter og poteter som skal gis bort til folk som besøker Høstfesten.

- Dette gjør vi for å gi folk en smak av Solør. Folk får utdelt en pose som de kan plukke i, og det tillates plukking av én pose fra potetene og én pose fra gulrøttene, sier Odd Erland Dalen, som er arrangementsansvarlig for Høstfesten.

en gammel kjenning

De to bøndene som velvillig bidrar til at folk kan få plukke med seg råvarene er Andreas Bakken og Lars-Erik Nymoen. Nymoen lokker med en gammel kjenning fra åkeren.

- Til Høstfesten skal jeg ta med flere kasser Kerrs Pink. Det er en potettype som litt eldre folk kjenner veldig godt til, men som kanskje er mer ukjent for de yngre. Den er mye bedre i smak enn de vanlige potettypene i dag, og den er etterspurt fordi produksjonen av Kerrs Pink er for lav, sier Nymoen.

Faktisk får han vesentlig bedre betalt for Kerrs Pink enn andre potettyper. Likevel er han med på spleiselaget for at folk skal få med seg slike poteter hjem.

- Det er artig å være med på noe som gagner bygda litt, og vi håper det skal dra litt folk til Flisa denne lørdagen. Det gjelder jo å lage mest mulig liv, sier Nymoen.

Bidrar med gulrøtter

Litt lenger sør finner vi potet- og gulrotbonde Andreas Bakken. Det er gulrøtter han skal bidra med under Høstfesten.

- Jeg synes det er hyggelig å kunne bidra litt. Det er ikke flust av gulrotprodusenter i Solør, og da er det fint å vise frem at vi finnes, sier Bakken.

På gården har han i år omlag 450 mål med gulrot, som bør gi en avling på 2.000 tonn. Men begge bøndene har opplevd den tørre sommeren på kroppen.

- Samtidig er vi heldige i Solør som stort sett har vanningsanlegg tilgjengelig på de fleste jorder. Vi er vant til å bruke vanningsanlegg, og kommer mye bedre ut av dette enn mange andre bønder i Norge, sier Bakken.

Først til mølla!

Det er ingen garanti for at alle som kommer får med seg poteter og gulrøtter hjem. Her er det først til mølla.

- Alle får plukke med seg én pose av hver, og en pose rommer rundt fem til sju kilo. Når det er tomt så er det tomt. Kanskje er det smart å ta turen til Flisa tidlig, sier Odd Erland Dalen