Litteraturfestivalen i Grue leverte i fjor et underskudd på over 40.000 kroner. Det gjorde at ildsjelene mistet all motivasjon, og avlyste festivalen for 2017.

- Ingenting er så ensomt som et underskudd. Derfor fikk jeg en spontan idé om å lage en galla, og her skulle inntektene gå til festivalen slik at de kunne starte opp igjen i 2018. Det er lettere å starte opp med noen penger på bok, men det betinger jo at folk kommer på gallaen. Men det er jeg ganske sikker på at de gjør, sier Øivind Roos.

Mange ville bidra

Etter at han la ut ideen om å lage en galla på Facebook var det svært mange som kastet seg på og ville bidra. Nå har Roos fått et luksusproblem med hvordan lengden på gallaen skal holdes nede.

- Vi må få det ned på en lengde slik at folk ikke dauar. Planen er at det skal vare to og en halv time med pause, og det skal vi nok klare fint. Det er plass til 550 i kinosalen i Grue rådhus, og kommer det så mange skal jeg spise en hatt, sier Roos.

Én som har stråhatten klar allerede er Rolf Arne Lie Holter. Han skal bidra under Litteraturgallaen i Grue rådhus 1. oktober klokka 17.00.

- Jeg er en solung som andre solunger, og liker dette med ord. Litteraturfestivalen i Grue er viktig for hele Solør og regionen, og derfor sa jeg ja til å bidra med noen ord til denne gallaen, sier Lie Holter.

- Helt fantastisk

Helén Evenstad har vært primus motor for Litteratur- festivalen i en årrekke, og er glad for initiativet fra Roos - og at så mange ønsker å bidra.

- Det er helt fantastisk. Dette gir oss ny motivasjon. Den lokale artistflokken står og roper, og sier at de kommer gratis for å spille. Alt for å redde Litteraturfestivalen. Vi kunne ikke fått mer motivasjon enn dette, sier Evenstad.

Ettersom hele styret i Litteraturfestivalen har trekt seg er det en lang veg å gå for å stable festivalen på beina.

- Selv om jeg skal være forsiktig med å love en ny Litteraturfestival i 2018, så kan jeg vel si at det er store muligheter for at det blir. Det er så mange som vil det, og da blir det nok slik, smiler Evenstad.

Blant de som bidrar 1. oktober er Hans Olav Lahlum, Heidi Linde, Freddy Kjensmo, Rolf Arne Lie Holter, Terje Tønnessen, Oddvar K. Øieren, Helèn Evenstad, Papa Paul tradband, Lars Thyholdt, Birigit Brinck, Engelbrekt 

Kjepphelvetesbråtan, Nils Oscar Ottesen, «Bare Erling Band» feat. Sven R. Gjems og Anders Trongaard, Eva Udnæseth, Lars Ovlien, Botan og June, Hanne Frysjøenden og Helene Noer Johansen.