• MØTES PÅ FLISA: ADHD Solør møtes på Flisa Ungdomshus hver onsdag. Fra styret ser vi her bak fra venstre Jan Marius Brandsrød, Kristine Rudshagen og Ole Thomas Rudshagen. Foran fra venstre Anne Lise Rostad, Thea Emilie Rudshaug og Hilde Kragebøl.

Da Thomas Riseng var 17 år fant legene ut at han hadde sterk ADHD. I oktober 2016 døde Thomas, 38 år gammel, og foreldrene ønsker at pengegavene fra begravelsen skal gå til å spre kunnskap om ADHD i Solør.

- Thomas hadde det vanskelig i livet, og det var en traumatisk fødsel som førte til at han fikk for lite oksygen. Vi kjempet mye, og det var først da Thomas var 17 år at han fikk påvist sterk ADHD av legene, sier mor Hilde K. Riseng.

Hun synes at skoleverket setter for lite søkelys på ADHD, og ønsker å hjelpe andre med ADHD gjennom pengegaven på 12.155 kroner.

- For oss er det viktig at kjennskapen til ADHD kommer inn i lærerutdanningen, og at elevene blir tatt skikkelig vare på. Her må det være fokus på hva som må til for å hjelpe elevene til alt godt, sier Riseng.

Moren mener at Thomas ville hatt et annet liv dersom diagnosen hadde blitt påvist da han var liten.

- Thomas ville hatt et annet liv om han hadde fått hjelp som liten. Nå ønsker vi å hjelpe andre, og derfor gir vi pengene til ADHD Solør. Gjennom dette vil vi at samfunnet skal få se hva som ligger bak en elev og person som sliter, sier Riseng.

Rørt leder

Hilde Kragebøl er leder i ADHD Solør, og synes det var veldig rørende å få gaven. Pengene skal de bruke til å sette opp en forestilling om temaet i alle de tre Solør-kommunene.

- Det var helt fantastisk å få denne gaven. Riseng ble kjent med oss gjennom en artikkel på iSolør.no, og hun vil at vi skal bruke pengene på best mulig måte for å spre budskapet om ADHD i Solør. Derfor jobber vi nå med en forestilling som skal handle om temaet ADHD, sier Kragebøl.

Forestillingen skal være gratis, og alle skolene blir invitert. Planlagt oppsetting er i september 2017.

- Skrivingen er vi godt i gang med, og det blir sketsjer, sang og foredrag. Vi vil at lærerne skal forstå bedre hvordan personer med ADHD har det, sier Jan Marius Brandsrød.

Han er én av de 15 som er i gang med å lage forestillingen. Medlemmene i ADHD gleder seg til oppsettingen, og pengegaven fra familien Riseng gjorde inntrykk.

- Da Torleif og Hilde var innom og snakket med oss gjorde det veldig inntrykk. Denne forestillingen er noe vi alle har veldig lyst til å lage, og vi håper flest mulig skoler har mulighet til å komme, sier Kragebøl.

ADHD Solør har omlag 120 medlemmer, og møtes onsdager på Flisa Ungdomshus.