• NYANSATT: Hilde Røysland startet i jobben i august og gleder seg til å ta fatt.

Frisklivssentralen er en kommunal helsefremmende og forebyggende helsetjeneste og et kompetansesenter innen helseadferdsområdene fysisk aktivitet, kosthold og snus- og røykeslutt.  

- Målgruppen er de som har økt risiko for, eller som har utviklet sykdom og trenger oppfølging av helsepersonell til å endre levevaner og mestre sykdom. Frisklivssentralen motiverer og støtter deg som ønsker å endre levevaner, gjennom gruppebaserte tilbud og oppfølging, forteller leder for Frisklivssentralen i Solør, Liv Brekka.

Alle som er bosatt i Åsnes og Våler kommune kan benytte seg av Frisklivssentralens tilbud, men du må være over 18 år - med noen unntak.

- Man kan delta på frisklivstrening i tre måneder og/eller et av våre kurs eller andre fritidsaktiviteter. Henvisning kan skje via fastlege, annet helsepersonell eller NAV. Du kan også henvise deg selv ved å ta direkte kontakt med oss, sier Brekka.

- fullbooket hver gang

Timeplanen for Frisklivstreningen kan finnes på kommunens hjemmesider, eller på Frisklivssentralens Facebook-side. 

- Du kan velge mellom treningsøktene i timeplanen, antall økter i uka er opp til deg. Vi gjennomfører en «helsesamtale» med individuell kartlegging før og etter treningsperioden, sier Brekka.

Livstilsendringskurset har vært et populært tilbud siden oppstarten og har vært fullbooket hver gang.

- Dette er for deg som anbefales og selv ønsker å legge om livsstilen og gå ned i vekt. Kurset er gruppebasert og består av 8 teorisamlinger, samt to ukentlige treningsøkter i 12 uker og en individuell kartlegging/samtale. Kurset starter 26. september, så det er bare å melde seg på allerede nå, forklarer Brekka.

For deg som har eller har hatt kreft, så finnes det flere tilbud.

- Vi har et kurs som heter «kreftmestring», som starter 19. oktober. Dette er et tilbud for de som ønsker å treffe andre i samme situasjon og få litt hjelp til å mestre hverdagen. Kurset arrangeres i samarbeid med kreftkoordinator i Våler og Åsnes kommune. I tillegg har vi et tilbud som heter «bevegelsesglede» som er den siste torsdagen i måneden, det er variert og tilrettelagt trening for deg som har eller har hatt kreft, forteller Brekka.

Andre kurs og tilbud fra Frisklivssentralen denne høsten, er blant annet «Bra mat for bedre helse», «Å leve med diabetes, type 2», og «Sluttakurs», for deg som ønsker å slutte med tobakk.

- Både kurset «Bra mat for bedre helse» og «Å leve med diabetes, type 2» starter i november. «Bra mat for bedre helse» er for alle som ønsker tips og motivasjon til et sunnere kosthold. «Sluttakurs» starter i januar neste år, men vi har allerede noen nå som ønsker å starte opp. Er det nok interesse, så starter vi allerede i høst - så ta kontakt, oppfordrer Brekka.

«Å leve med diabetes, type 2» var et pilotprosjekt i vår.

- Dette var en suksess og vi har det derfor på timeplanen videre, sier Brekka.  

fritidstilbud for ungdomsskoleelevene i åsnes

Et tilbud for ungdomsskoleelevene, er «Friskliv Ung» som starter opp i september.

- Dette er et fritidstilbud for ungdomsskoleelevene i Åsnes kommune. Det er et fritidstilbud for de som ikke er med på andre organiserte aktiviteter. Vi skal alt fra å være på skolekjøkkenet og lage sunn mat, vi skal ha lek og aktiviteter i gymsalen, vi skal ned på Myrmoen og ha f.eks rebus, og lage pinnebrød på bål, sier nyansatte Hilde Røysland. 

Påmelding til kurs gjøres ved å henvende seg til Frisklivssentralens ansatte, enten på telefon eller epost. Eller man kan sende en PM på deres Facebook-side. 

Det blir også forskjellige temakvelder utover høsten.

- Ja. vi arrangerer ulike temakvelder med fokus på helse. Det er åpent for alle som bor i Åsnes eller Våler, og informasjon om disse kveldene vil bli publisert våre Facebook-sider, sæ følg med oppfordrer leder Liv Brekka.