• TUNGT: Her står 10 dunker innesnødd på rekke og rad. Foto: privat

Mange i Solør er dårlige på å måke snø og strø rundt søppelkassene sine. En dunk her og en dunk der kan utgjøre en arbeidsdag på to timer ekstra for renovasjonsarbeiderne. 

- Det er et problem. Hver abonnent plikter å måke og strø, forteller Sigbjørn Aurland. 

Aurland er avdelingsleder for Reno Norden i Solør, og kjører for Solør Renovasjon IKS. Han forteller at det er et gjentakende problem, og at det går utover effektiviteten til renovasjonsarbeiderne. 

- Vi bruker gjerne to timer lenger om dagen, og er helt utslitt da vi kommer inn igjen. I stedet for å dra begge dunkene på en gang, drar du kanskje én og én gjennom snøen. 

Tømmer ikke 

Og det er tungt å trekke fulle søppeldunker gjennom snø. Derfor tømmer de ikke søppelet i de dunkene som er innesnødd. 

- Vi yter jo service så vi gjør så godt vi kan, men da forventer vi jo at abonnenten skal gjøre et minimum. Det er å måke og strø. Det er det eneste vi forlanger, sier han. 

Aurland blir litt forbanna, kan han fortelle. Derfor skreiv han et Facebookinnlegg etter snøfallet nylig og oppfordrer alle til å måke hvis de ønsker å få tømt søppelet sitt.

- Jeg har fått mange henvendelser på det innlegget. Mange har fortalt meg at de har måkt, ler han.

Klar oppfordring

Måkinga bør helst skje dagen før, siden renovasjonsarbeiderne ofte kommer tidlig på morgenen. På spørsmål om hvor flink den gjengse solung er på å måke og strø, er Aurland usikker på om vi til sammen egentlig er flinke eller ei. 

- Vi legger jo bare merke til der det ikke er måkt eller strødd, men mange er dårlige til det. 

Kan det skyldes at mange er på ferie i jula? 

- Det er jo noen som er på hytta og lignende, men vi ser også fotspor i snøen og at folk lager stier fram til søppelkassene sine slik at de kan gå helt fram med lavsko. 

Oppfordringa fra Aurland og Solør Renovasjon er klar: Måk vei til søppelkassene dine, slik at renovasjonsarbeiderne får gjort jobben sin. Hvis ikke kan det godt hende at søppelet ditt ikke tømmes før neste tømmedag. Og da nytter det ikke å klage, de har nemlig bildebevis av den innesnødde dunken din.