Bjørn Ottesen var bare 10 år gammel da han flyttet med mor, far og bror til bureisingsheimen Bergli - på toppen av Frysjøberget og midt mellom Frysjøen og Skasen i Grue. I Ottesens nye bok, som forøvrig er hans femte i rekken, beskriver han oppvekstkårene på Bergli, der det var mye slit og kamp mot jordsmonnet. Likevel var dette «det beste stedet på jorda» å vokse opp i.

– Jeg er snart 100 år. Jeg er født i skogen og har brukt barkespaden siden jeg var smågutt, forteller 92-åringen.

– Så i denne boka har jeg forsøkt å beskrive en verden som mange kanskje ikke kjenner så godt i dag. Blant annet er det mye fra barndommen min og daglige hendelser som har brent seg fast. 

Senere går vi inn i hans senere liv, om hans engasjement innen idrett, kirkeliv og korsang. Derfor har boka fått navnet «Fra barkespade til Bachs messe i h-moll», forklarer Ottesen.

– Jeg synes det sier litt om spennvidden av det jeg har vært gjennom. Skog og kor er på en måte to ytterpunkter av livet mitt. 

viktig bok for framtidas generasjoner

Utgiver og forlagssjef i kulturforlaget Brak, Terje Tønnessen mener dette er en viktig bok for framtida.

– Dette er en 100-årig lang historie. Her er det mye historie om Finnskogen og flere boka har flere bilder som er helt unike. Slike historier og bilder som Ottesen sitter på er så viktig å få dokumentert. Dette er jo ei tid som mange kanskje bare har hørt om, og her i denne boka får vi høre det direkte fra en som har opplevd det, sier Tønnessen.