Fortsatt er det noen uker til årets Oppfinnermesse arrangeres i Grue, men primus motor Einar Korbøl har for lengst lagt planen for årets messe. Den arrangeres i Gruehallen 10. og 11. april, og alle skoler i de sju glåmdalskommunene er invitert.

- Nå har vi holdt det gående i 19 år, og Oppfinnermessa har nok forandret seg lite i form. Men det som kommer mer og mer er det digitale. I år har vi koding som tema. Det er kanskje ikke alle som vet hva det innebærer, men det handler da om koding på datamaskiner. Nå er det roboter som gjelder, sier Korbøl.

Åpent også for voksne

Det er ikke få elever som har vært innom Oppfinnermessa på disse 19 årene. Korbøl ser gjerne at også voksne tar turen innom for å se hva elevene holder på med.

- Alle skolene i de sju kommunene får tilsendt likelydende oppgaver på høsten hvert år. Så kan de jobbe med disse frem til messa starter. De kommer hit med oppgavene under armen, og viser frem det de har laget, sier Korbøl.

Så vil en jury se over produktene til elevene, og kåre 1., 2. og 3. plass. Vinnerne får pengepremier og tilbakemeldinger fra juryen.

9. klasse ved Grue barne- og ungdomsskole (GBUS) har elevbedrift. I forbindelse med Oppfinnermessa skal de vise frem det de selger. Linn Camilla Rybråten Ibenholt selger dans (!).

- Dansekidsa UB heter elevbedriften vår. Barn fra Grue kommune er med og danser, og vi vil at folk skal melde seg på. De får velge selv hva de vil bidra med, og opplegget har fungert veldig bra. Vi er fem til seks elever som hjelper barna med dans, sier Rybråten Ibenholt.

Lager turkopper

Palko Uhrek jobber i elevbedriften Turdreiing UB. De lager kopper av tre, og mesteparten dreid på skola.

- Men vi lager også noen kopper for salg hjemme. Vi har fått masse bestillinger, og produserer fortløpende. Blant annet har vi hengt opp en del plakater for å reklamere for koppene våre, sier Uhrek.

Alle de andre elevbedriftene i 9. trinn ved GBUS vil også vise seg frem på årets Oppfinnermesse.

- Vi starter klokka 10.00 begge dager, og alle som vil komme å se hva vi holder på med er velkommen. Også foresatte, pensjonister og andre som vil ta turen innom, sier Korbøl.