• BLOMSTER I MASSEVIS: Når de siste blomstene kommer en av de første dagene, så er det over 23.500 sommerblomster klare for nye eiere, sier Siw Monica Holth.

Det 500 kvadratmeter store drivhuset ruver godt og inneholder 23.500 sommerblomster. Tirsdag etter påske var det klart for åpning og det ble trafikk utover åpningsdagen. 

- Foreløpig er det nok mest stemorsblomster som er aktuelle, de tåler noen kuldegrader og kan stå ute. Ellers må du foreløpig dekke over eller bære inn blomstene til kvelds. Det er jo absolutt rette tida og åpne et gartneri og vi er jo veldig heldig med været også, forteller Siw Monica Holth. 

Både tradisjonelle og nye typer blomster

Det er blomster av mange slag, mange av de tradisjonelle sommerblomstene og også andre litt nye typer. 

- Vi har egentlig det meste, det er 23.500 planter. De siste 3.200 plantene kommer i dag eller i morgen. Her er det georginer, geranium, margeritter, lobelia, og nye nytt i blandinger. Vi har rundt 500 ampler som er klare, noen er blandet med litt forskjellig innhold og noen har bare ett slag. Jeg har tatt inn en ny type petunia, og noe som heter «blodbeger». De leverer jeg både i ampler eller stående så de kan vokse oppover. Etter hvert skal jeg også ta inn hortensia og eføy blant annet, men akkurat nå er det ganske fullt her, smiler Holth. 

åpent 7 dager i uka

Etter at gartneriet på Vermundsjøen ga seg, så må du enten til Kirkenær eller Heradsbygda for å komme til et gartneri. 

- Det har jo vært flere i Åsnes i historien, men nå er jeg nok alene og det er også en av grunnene til at vi satser. Våre planter kommer fra LOG i Oslo, og stiklinger fra Sørlandet og andre plasser. Bjørn Håkon (Lande) har i jord, mens Linda Tjäder fra Malung og jeg planter. Det er vi tre som er jobber her, og mamma hjelper oss til litt. Det blir åpent 7 dager i uka, fra klokka 11.00 til 19.00 mandag til fredag, klokka 10.00 - 16.00 på lørdager og klokka 12.00 til 16.00 på søndager, sier Holth. 

Siw Monica Holth har foreløpig permisjon fra jobben på Skogskolen på Sønsterud. 

- Å drive et gartneri er sesongbetont, så nå blir det travelt fram til starten av juli. Etter det skal jeg tilbake til Skogskolen, før det blir kjør igjen fra mars neste år. Så får vi se hvordan det utvikler seg etter hvert, men jeg har jo veldig lyst til å drive gartneriet på hel tid. Ikke noe er bestemt foreløpig, så dette blir et prøveår, sier Siw Monica Holth. 

Representanter fra blomsterleverandøren LOG var også innom på åpningsdagen. 

- Det er jo første gangen vi setter opp et drivhus, men de var kjempefornøyd og syntes det har blitt helt topp her. Det var moro å høre, smiler Siw Monica Holth og Bjørn Håkon Lande.