Endelig er helga her hvor Grue snus på hodet av fotballinteresserte barn og foresatte. Det er et stort apparat som skal i sving for å få Grueturneringen til og gå på skinner, og fire flyktninger er blant de som skal bidra til én av årets viktigste dugnader i Grue.

- Jeg har forberedt dem på Grueturneringen, og fortalt dem hva dugnad er, sier Line Moen Sandberg, som er integreringskonsulent i Grue.

Trolig har de fire aldri hørt om dugnad før, men de har ingen problemer med å bidra til lokalsamfunnet uten og få noe for det.

For de fire er det nyttig språktrening å være med på Grueturneringen. Selv har de ingen barn som skal delta på turneringen, men det stopper dem ikke fra å bidra.

- Flyktningene er oppegående og lærevillige. Det kommer godt med at de stiller opp på årets viktigste dugnad i Grue, samtidig som de kan bidra og føle mestring. De vil bidra på samme måte som andre gruesokninger, sier Moen Sandberg.

Ønsker seg flyktningevenner

Flere av flyktningene ønsker seg flyktningevenner og et nettverk. De ønsker å bygge relasjoner og Grueturneringen er en måte for dem å komme inn i det norske samfunnet på.

- Ta godt imot dem, enten du skal jobbe dugnad sammen med dem, eller du møter dem i løpet av helgen, sier Moen Sandberg.

To av dem skal være med å servere kveldsmat fredag, og de to andre blir med på matserveringen lørdag kveld.

Grue kommune har sagt ja til å ta imot 18 flyktninger i 2016. I fjor kom det 13 og neste år har kommunen sagt ja til 20.