• FÅR STØTTE: Hjemme i Risberget er det godt for Ida Skutholm å ha selskap av Pusen.

Humøret er godt da vi besøker Ida Skutholm i Grue. Men Skutholm har hatt mange vanskelige dager de siste månedene, og forteller gjerne sin historie. Hun håper historien kan hjelpe andre i samme situasjon.

Som én av få i Norge med en sjelden genfeil har hun stor risiko for å få kreft, og noen områder på kroppen er mer rammet enn andre.

- Det startet for to år siden da jeg kjente en kul på halsen som vokste ganske fort. Jeg dro til legen som undersøkte kulen, og jeg fikk den operert ut. Det var en godartet svulst, men det ble da avdekket at jeg hadde en sjelden genfeil, sier Skutholm.

Fikk sjokk

Da Ida fikk beskjed om genfeilen ble hun sjokkert, og det var vanskelig å ta innover seg hvordan livet skulle bli i tiden som kom.

- De kaller det et kreftsyndrom. Det som skjer er at cellene krasjer, og da oppstår det kuler. I Norge finnes det rundt 25 personer med denne genfeilen. De fleste kulene er godartet, men risikoen for å få kreft er stor. Sykdommen gjør at det er vanskelig å se om kuler er godartede eller ondartede, sier Skutholm.

Etter å ha oppdaget kuler i begge brystene dro hun på mammografi, og fikk avdekket at begge var godartet. Men med genfeil og stor risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen, livmora, nyre, tarm, hud og bryster valgte hun å følge legenes anbefaling.

- Dette er en sykdom jeg må leve med resten av livet, men jeg følger nøye med på kroppen min og kuler som kommer. Med 80 prosent sjanse for å få brystkreft valgte jeg å fjerne begge brystene, sier Skutholm.

At ei jente på 23 år må fjerne begge brystene er uvanlig, og Skutholm forteller om en ubehagelig operasjon.

- Operasjonene varte en hel arbeidsdag, og ble gjort på Hamar. Tiden etter operasjonen i februar var helt jævlig. Nå de siste ukene har det blitt mye bedre, sier Skutholm.

Vanskelig tid

Det å få en «ny» kropp har også vært krevende for 23-åringen. Men arbeidet med å få nye bryster er allerede godt i gang.

- Jeg hadde ganske store bryster, og det å være stolt av egen kropp er livsviktig for ei jente. Klart det gjør noe med selvtilliten at de er borte. Derfor er jeg glad for at jeg nå får nye bryster av det offentlige, sier Skutholm.

Hver fjerde uke er hun på sykehuset for å øke størrelsen på det midlertide implantatet. Det tar omlag 12 måneder før prosessen er ferdig. Skutholm roser sykehuset for god oppfølging undervegs i prosessen.

- Fastlegen min er også veldig flink. Om jeg finner nye kuler følger legen opp det raskt. Det jeg kanskje kunne tenke meg var et fellesskap hvor de som er rammet av dette kunne møtes. Det er helt sikkert mange som stenger seg litt inne, sier Skutholm.

I en utfordrende tid er hun glad for alle som har støttet henne. Kjæreste, venner og familie støtter opp, og Ida har vært åpen rundt diagnosen og operasjonen på Facebook.

- Gjennom Facebook har jeg blitt kontaktet av en del som er rammet av brystkreft. Men de er ofte langt eldre enn meg, sier Skutholm.