• FINNSKOGDAGENE: Åke Kolstad på Joker Grue Finnskog gleder seg til årets Finnskogdager, som er de 49. i rekken. Han håper mange tar turen til Svullrya og blir med på moroa fra 6. til 8. juli.
  • BYGDEFEST: Joker arrangerer hvert år bygdefest, og i år kommer Picazzo og Trubadur Bayer blant annet.

Under Finnskogdagene blir Republikken Finnskogen proklamert og løsrevet fra kongeriket Norge med egen regjering og styringsverk. 

- Finnskogens uavhengighet markeres disse dagene med distriktets særegne skogfinske kulturtradisjoner. Disse tradisjonene har utviklet seg etter innvandringen fra Finland på 1600-tallet. Målsetningen er å ta vare på og videreføre disse tradisjoner og verdier og gjennom dette utvikle Finnskogen til å bli enda mer attraktiv for fastboende og besøkende. Under Finnskogdagene kommer mange hundre besøkende til våre arrangementer og gjestes av personer og grupper fra flere land og kontinenter, forteller Åke Kolstad på Joker på Svullrya. 

Finnskogen bærer jo preg av mystikk og nettopp Joker-butikken har hatt sitt med åndelige besøk. 

- Etter TV-programmet «Åndenes Makt» gjorde innspilling her, så har det blitt mye roligere i butikken. Nå kan det faktisk gå en måned uten at det skjer noe, men før skjedde det noe hele tiden. Det er visst «ei» som er igjen i butikken, men det er ganske rolig i forhold til hva det var. Hun som er igjen, holder på med sortering av grønnsaker, frukt og brød, smiler Kolstad. 

Farmen skal som kjent spilles inn i Grue i sommer, og det kommer også Joker-butikken til gode. 

- De har konto her og skal handle her i 5 måneder, så det kommer godt med. Sommeren er uansett en travel tid for oss, men denne sommeren blir nok helt spesiell ettersom hele Farmen-sirkuset er på disse traktene, sier Kolstad. 

Åke Kolstad og Joker Grue Finnskog har en sentral rolle under Finnskogdagene hvert år. 

- Programmet er veldig omfattende og jeg anbefaler vår egen hjemmeside: 

- www. finnskogdagene.no eller Facebook-gruppen «Finnskogdagene» for å se hele programmet. Vi på Joker arrangerer fest både fredag og lørdag kveld og det kommer alltid veldig mye folk! På fredag kommer Picazzo og på lørdag kommer blant annet Trubadur Bayer, forteller Kolstad. 

Det skjer mye hver dag under Finnskogdagene, programmet er tettpakket fra morgen til kveld.

- Det skjer noe hele tiden, alt fra kirkekonserter, til «Spillet om innvandrerne», til bygdefester, til bussturer med guiding og underholdning. Spesielt «Spillet om innvandrerne» har jo blitt utrolig populært, det er med mange gode skuespillere også. Godtlundmarsjen arrangeres i flotte turløyper for 40. gang i år, dette er helgas høydepunkt for de trimglade, fortsetter Kolstad. 

Lørdag fra klokka 11.00 til 16.00 er det tradisjonelle «Livet i hverdagen».

- På Finnetunet blir det aktiviteter av mange slag fra gamle dager på lørdag, blant annet veving, spinning, neversøm, med mer inne i røykstua. Det blir garnfarging, spikking av takstikker, pilfletting, tjærebrenning og neverfletting. Det er liv i smia, tømmerhogging på gammelt vis, stubbebryting, hjemmebrenning, spillemann, lensmann, kramkar, kunstmaler, jeger. Auksjon kl. 1300 og salg av motti og flesk, rømmegrøt, kaffe og vafler, avslutter Åke Kolstad.