• POTETBONDE FOR EN DAG: 9 heldige barn fra Furunabben barnehage fikk være potetbonde for en dag.
  • STORE OG SMÅ: Det var både store og små poteter barna fant.
  • PLUKKET FOR HÅND: Barna fikk grave i jorda på utkikk etter poteter.

Det var 9 barn fra Furunabben barnehage som fikk være potetbønder denne dagen. Her fikk de kjøre traktor, plukke poteter og se på maskinene.

- Først har vi sett på hvordan potetmaskinene pakker ned i kasser, og forskjellen på de store potetene og de små potetene. De store potetene blir brukt til pommes frites, mens de små blir sendt til forskjellige gårder, sier Eriksmoen. 

En og en fikk sitte på traktoren, mens den kjørte rundt og plukket opp poteter. Resten fikk grave opp poteter for hånd.

- Det ser ut til at ungene koste seg, og de fikk plukket mange poteter. Både små og store poteter fikk barna plukket, sier Eriksmoen. 

En av den viktigste ernæringskilden

Poteten er an av norges viktigste ernæringskilder, med høyt innhold av karbohydrater, jern og vitaminer. Erling Olav Eriksmoen er potetbonde i Våler, og han mener det er viktig at unge i dag lærer om poteten. 

- Jeg mener at vi spiser alt for lite potet i Norge, selv om det blir dyrket poteter i nesten hele landet. Det er kun én av fem middagsretter som inneholder pote. Vi spiser for mye pizza og pasta, sier Eriksmoen.

Eriksmoen forteller at avlingen i år har vært lik som gjennomsnittet, men noe bedre enn i fjor. Kvalitetsmessig er potetene samme som tidligere år, men med noe mer skurv på årets poteter. 

- Vi kjøper poteter med øyene, og da ønsker vi store og fine poteter. Skurv har ingenting å si på kvaliteten og smaken, men folk ønsker poteter som ser bra ut, sier Eriksmoen.