Prisen årets Åsnes-ambassadør ble i sin tid innført av daværende ordfører Hans-Didrik Bakke. Etter mange år uten tildeling av pris skjedde dette igjen i fjor. Da var det Knut Arne Gjems som mottok prisen. Under Landsbytinget torsdag skulle prisen for 2019 deles ut, og denne gangen var det Tom Stræte Lagergren, bedre kjent som Matoma, som fikk prisen.

- Årets Åsnes-ambassadør kjennetegnes med sitt smittende humør, sin fabelaktiv breie solung i offentligheten og har i aller høyeste grad bidratt til å sette Åsnes på kartet. Han var født så sent som i 1991, og har vokst opp i Kaffegata på Flisa. Tidlig viste han et stort talent for musikk, og la ned mange timer på piano. Tidlig begynte han også å komponere egne låter. Etter skolegang på Flisa gikk ferden til Trondheim hvor han skulle bli musikklærer, sa Emil Rundberget da begrunnelsen ble lest opp.

Selv om toget ikke har gått for å bli musikklærer har neppe prisvinneren tid til det med det første.

- Han har blitt en Åsnes-sokning med internasjonal stjernestatus. Han har over én milliard avspillinger av låtene sine på Spotify. Artister han har samarbeidet med er blant annet Astrid S, Akon, Jennifer Lopez og Nico & Vinz, sa Rundberget.

Hadde videohilsen

Tom har travle dager på reise både i inn- og utland, og var forhindret fra å ta i mot prisen selv. Derfor var det moren, Anne Grethe Stræte, som tok i mot prisen. Tom hadde laget en videohilsen som alle i salen fikk høre og se.

- Tom skal takke selv! Men uansett må jeg få si at jeg umåtelig stolt, smilte Anne Grethe, da hun tok i mot diplom og blomster.

- Jeg føler meg ydmyk og tar i mot prisen med stolthet. Dette er den tredje prisen jeg har fått på kort tid. Først Årets Glåmdøl, Kulturprisen i Hedmark og nå årets Åsnes-ambassadør. At folk sier jeg er en så god representant for bygda varmer hjertet mitt, sier Stræte Lagergren.

Han er stolt over å komme fra Åsnes, og er stolt over dialekta si. Han benyttet også anledningen til å rose ildsjelene i bygda.

- Slike priser kan gi glød til en liten bygd. Jeg får ihvertfall mye glede og stolthet av å bli nevnt og tildelt en slik pris. Jeg gleder meg til å se hvem som får prisen neste år. Til alle sammen; det er bare å spre glede, kjærlighet og positivitet. Det er det viktigste i livet, tusen takk, sa Stræte Lagergren på video til stor applaus fra salen.