Krystallnatten er betegnelsen på natten mellom 9. november og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland. Nasjonalsosialistene innledet da omfattende pogromer i Tyskland og Østerrike.

1.400 synagoger ble brent ned og over 7.500 butikker ble vandalisert. I tillegg ble 91 jøder drept og omtrent 30.000 jøder ført til konsentrasjonsleirer, hovedsakelig til Buchenwald, Dachau og Sachsenhausen.

For 18. gang skal det være fakkeltog i Grue for å vise sin motstand mot rasisme, og Roman Drazkowski er glad for at fakkeltoget har blitt markert hvert eneste år siden starten i 2000.

- Det var Ingar Fjørtoft som tok initiativ til markeringen i Grue for 18 år siden. Han var veldig engasjert rundt dette med fremmedfrykt og rasisme, og jobba veldig aktivt for å lage rasismefrie soner, sier Drazkowski, som er leder i Norsk Folkehjelp Grue.

- Må kjenne historien

Arrangementet er et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp, kirka og Human-Etisk Forbund. Alle konfirmantene har fått obligatorisk oppmøte, og Drazkowski mener det er viktig at ungdommene blir gjort kjent med historien ved å delta i toget.

- Opplegget starter klokka 18.00. Her skal varaordfører Åse Bjerke Lilleåsen holde en appell, og jeg skal holde en liten innledning. Videre skal blant annet Halvor Holøyen fra Norsk Folkehjelp i Kongsvinger si noen ord, sier Drazkowski.

Etter toget inviteres alle til å bli med på Midt i Gata for å spise pizza. Konfirmantene har oppmøteplikt, men arrangementet er selvsagt åpent for alle.

- Vi håper at så mange som mulig blir med oss i toget, og viser at vi tar avstand fra vold, fremmedfrykt og rasisme, sier Drazkowski.