• VIL SETTE SEG: De som besøker Bryggeriet bokhandel finner en koselig og liten fysisk butikk. Her får en gjerne lyst til å sette seg ned noen minutter før en går videre.
  • FYSISK OG PÅ NETT: I dag finner du Bryggeriet bokhandel ved Kirkenær stasjon, og snart også som nettbutikk.

Det var 12. november i fjor at Terje Tønnessen for første gang kunne åpne dørene og ønske velkommen til Bryggeriet bokhandel på Kirkenær. Bokhandelen er helt unik i sitt slag. Mens det i andre bokhandeler ofte er slik at den lokale litteraturen vies liten plass sammenlignet med den nasjonale, er det hos Tønnessen kun lokal litteratur å finne.

- Dette er en bokhandel for hedmarkslitteratur. Det er litteratur som fortrinnsvis er skrevet av forfattere fra Hedmark, eller litteratur som forfattere utenfra Hedmark har skrevet som handler om Hedmark, sier Tønnessen.

Bygget leier han av ROM Eiendom, og han disponerer hele det gamle bryggerhuset vegg-i-vegg med stasjons- bygningen på Kirkenær.

- Bokhandelen er unik i sitt slag, og jeg vet ikke om tilsvarende bokhandeler i Norge. Det finnes i alle fall ingen tilsvarende bokhandel med et slikt komplett utvalg av hedmarkslitteratur, sier Tønnessen.

For tiden har han i underkant av 50 forfattere representert i hyllene, og felles for alle bøkene er at de er ubrukte. Riktig nok er det en del eldre utgivelser å spore, men noe bruktsalg er det ikke snakk om. Nøyaktig hvor mange titler bokhandelen har er litt uklart.

- Dette er noe jeg driver med fordi jeg har interesse for litteratur, og noe kommersielt aspekt er det ikke. Dette er rein idealisme, og litteratur har vært en stor del av livet mitt, sier Tønnessen.

Åpent to dager i uka

Bokhandelen på Kirkenær holder åpent to dager i uka, og Tønnessen er fornøyd med at mange på kort tid har lært seg åpningstidene. Når det skal sies bor han bare noen steinkast unna, og kan rykke ut på relativt kort varsel for det meste.

- Januar har vært en elendig måned, men det visste jeg jo fra før og tiden jeg jobbet i bokhandel. Starten etter lansering i fjor var bra, og desembertrafikken var stor. Det tar seg opp igjen til påske, sier Tønnessen.

Å samle hedmarkslitteraturen på Kirkenær byr på noen utfordringer rent geografisk. Dagens kunder kommer gjerne fra Solør-regionen, mens trafikken fra for eksempel Hedmarken og Østerdalen kunne vært større. Å tro noen skal sette seg i bilen på Tynset å reise til Kirkenær for å handle er kanskje optimistisk. Men Tønnessen har en plan.

- Jeg har en nettside, men har hatt lite tid til å oppdatere den så langt. Planen er å lage en salgsside og legge ut alle titlene jeg har der.  Gjennom nettet vil det være enklere å nå ut til hele fylket, sier Tønnessen.

Med en oppdatert nettbutikk bør det ikke være noe problem å nå ut til det store markedet. Tønnessen har allerede mange kontakter i bransjen, og driver selv også BRAK Forlag. Her har han gitt ut 17 bøker de siste tre årene, og forfattere står i kø for å få gitt ut sine bøker.

- Jeg ble pensjonist i 2013 og begynte å gi ut bøker igjen da. Forlaget kjøpte jeg for ei krone i 1974, og jeg ga ut en del bøker på slutten av 1990-tallet. Nå har jeg en lang venteliste med forfattere som vil gi ut sine bøker på forlaget. Anslagsvis er det rundt 20 som står på venteliste nå, smiler Tønnessen, som med andre ord har en svært aktiv pensjonisttilværelse.