Ola Jacobsen var førstemann som ble lokfører. Nå har også to brødrepar fulgt etter, og de jobber alle i NSB. Sistemann ut er Robert Klundsæter som er ferdigutdannet.
Arnstein Klundsæter som er yngre bror av Robert har allerede vært lokfører siden 2009, mens brødrene Tor-Martin Pettersen og Per Kristian Mellum Pettersen har vært lokførere siden henholdsvis 2014 og 2013.
Startet med renhold
Det hele startet altså med Ola Jacobsen, som startet sin karriere med renhold i Lodalen i Oslo annenhver helg mens han gikk på gymnaset.
– Det hele startet litt tilfeldig for min del, men jeg ble etter hvert lokfører i 1999 og kjørte godstog i 12 år. Vi jobber turnus og det ble derfor mange hotellovernattinger. Etter hvert fikk jeg litt dårlig samvittighet for fru Hege som hadde alt ansvar for våre 3 barn som skulle både «hit og dit» på treninger. Jeg begynte da med persontog og er nå stasjonert på Kongsvinger, sier Jacobsen.
Da Ola Jacobsen startet opplæringa, var det som ansatt med lønn fra første dag. I dag er det annerledes, nå er det høyskoleutdanning for å bli lokfører.
– Alle kan søke på utdanninga, men du blir plukket ut på lik linje med andre høyskoleutdanninger. Det er 40 plasser på utdanninga, og nå sist tror jeg det var rundt 250 søkere! Jeg vet ikke helt hvorfor det har blitt så populært, for grunnlønna er lav og det er tilleggene vi tjener på. Og tilleggene fjerner de ett etter ett nå. Men arbeidsmiljøet er utrolig bra, sier Jacobsen.
Også kjørelærer
I tillegg til å være lokfører, er nå Jacobsen også kjørelærer for studenter.
– Jeg fikk tilbud om jobben som kjørelærer og tok da et hurtigkurs, men det går også litt på ansiennitet og hvilken erfaring du har fra før. Jeg har kjørt både gods- og persontog, i tillegg til at jeg har kjørt i Sverige. De fleste studentene er jo helt «grønne» når de kommer, og de kjører faktisk på min lisens under opplæringen. Vi evaluerer hele veien og legger et løp for videre opplæring, forklarer kjørelærer Jacobsen.
Brødrene Klundsæter og Pettersen hadde nok ikke startet som lokførere, hvis ikke Ola Jacobsen hadde begynt.
– Nei, det var Ola som på en måte «viste vei» for meg i alle fall. Han har pratet varmt om yrket og vi har jo hatt litt lyst selv også. Det er en ganske tøff utdanning, så viljen må jo uansett være til stede hos hver enkelt. Det er en utdanning på 1,5 år på skolen inkludert 3 øvelseskjøringsperioder. Det er også 25-30 eksamener underveis og du må bestå alle for å komme videre, forteller Tor Martin Pettersen.
De lokale lokførerne er stasjonert på Kongsvinger og i Oslo, men hele gjengen håper at de samles på Kongsvinger etter hvert.
– Det er en del lokførere som nå nærmer seg pensjonsalder, så det er nok mulig at de som pendler til Oslo om noen år havner på Kongsvinger de også. Jeg vet ikke om flere herover som vurderer å bli lokfører nå, men jeg håper jo det blir flere. Du må uansett påregne litt pendling, men det er jo ikke flust av arbeidsplasser i distriktet vårt, avslutter Jacobsen.