Ekstremværet Knud rammer Østlandet

Meteorologisk institutt har oppgradert farenivået til rødt nivå, det høyeste farenivået, for vindkast i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Farenivået opprettholdes på oransje nivå for Rogaland, Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland.

Siste oppdatering fredag klokken 13.30.

Fra fredag ettermiddag er det ventet sørlig full storm på kysten, og lokalt kraftige vindkast, opp mot 35 meter per sekund i kystområdene. De sterkeste vindkastene ventes nær kysten, men indre strøk kan også få vindkast opp mot 25-30 meter per sekund. Vinden dreier deretter mot vest og avtar natt til lørdag.

Ekstremværet har fått navnet Knud. 

Meteorologosk institutt skriver videre:

Vi får sørlig full storm inn Oslofjorden, som kommer til å gå rett inn fjorden. Med det kommer høye bølger, opp mot en seks meter inn mot land. Det vil særlig påvirke Østfold og Vestfold. Vi forventer trær som velter, takstein som løsner, strømbrudd og innstillinger og forsinkelser i fly- og veitrafikken.

– Dette er et uvanlig vær som vi sjeldent ser i disse områdene. Ta det alvorlig, og ikke opphold deg unødig i utsatte områder, sier statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness.  

– Sikre løse gjenstander og vær obs på trær og greiner som kan falle på grunn av vinden, sier Thyness.

Er Du forberedt hvis strømmen går?

Nettselskapene har forberedt seg godt og har en plan for å få strømmen tilbake så raskt som mulig. Folk bes om å holde seg borte fra eventuelle strømledninger som ligger på bakken eller henger lavt som følge av den sterke vinden, da disse kan være strømførende. Hvis strømmen allikevel skulle bli borte er det lurt å være forberedt.

Her er noen enkle tips:

Oppvarming – er din primære varmekilde elektrisk oppvarming bør du sørge for å ha et alternativ, for eksempel vedfyring eller gassovn. 

Mobillader – enten en batteripakke eller mobillader for bil.

Mat og drikke – vannforsyningen kan også bli borte når strømmen går. Du bør derfor alltid ha noen liter vann lagret. Til koking og steking kan du bruke propanapparater og stormkjøkken.

Lys – ha lommelykter og batterier oppbevart på et fast og lett tilgjengelig sted. Stearinlys og fyrstikker er også greit å ha tilgjengelig. 

Radio – batteridrevet radio gir deg muligheten til å holde deg oppdatert. 

Er du kritisk avhengig av strøm? Da bør du skaffe deg et nødaggregat.

Kilde: NVE