• GODT I GANG: Produksjonen av eplemost er godt i gang på Bugarden, men nå er de på jakt etter mer råvarer.

Mattilsynet har godkjent drikkevareproduksjon på Bugarden, og nå forsøker Ole Albert Eig seg på produksjon av eplemost. Til nå har han kjøpt epler fra oslofjordområdet og Lier, men han har også prøvd å lage med lokale Solør-epler. Sistnevnte smakte definitivt best, og derfor er han på jakt etter flere lokale epler.

- Vi skulle veldig gjerne hatt flere epler fra Solør-området. Da kan vi lage en helt lokal eplemost fra Solør, og som vi kan selge fra Gårdsmatutsalget på Flisa, sier Eig.

Det er ikke noen spesielle typer epler Eig er på jakt etter, og det å blande flere ulike sorter ser ut til å gi den beste smaken.

- Vi har prøvd oss frem litt. Det viktige er at eplene må være modne, av hygienisk god kvalitet og ikke nedfallsfrukt. Ved å blande flere ulike sorter med Solør-epler skal vi få til et bra resultat, sier Eig.

Har noen selv

Hjemme på Bugarden har han noen epletrær, men på langt nær nok til å produsere det antallet flasker Eig ønsker i denne omgang.

- Dette er jo på forsøksstadiet, og det er ikke tenkt at det skal bli noe veldig stort. Men det skal være en håndverksproduksjon som bevarer de gode saftene, og det skal bli et produkt på full høyde med andre som lager tilsvarende, sier Eig.

De som har epler de vil selge kan ta direkte kontakt med Eig. Om en ikke blir millionær er det mulig å tjene en slant på det.

- Vi betaler jo for eplene vi kjøper fra oslofjordområdet og Lier, og betaler selvsagt også for de lokale eplene. Om noen trenger hjelp med plukking kan vi også hjelpe med det. Det er bare å ta kontakt, så blir vi enig om noe bra, smiler Eig.

Det ferdige resultatet av Eplemost fra Solør vil være tilgjengelig i løpet av relativt kort tid.